Mountainbikeorientering blev Alvarssons tröst

”Jag gillade ju att orientera och att cykla, så denna inriktning blev perfekt”. En lite annorlunda sportgren blev Peter Alvarssons slutliga inriktning efter att testat både cykling och multisport under flera år.

Peter Alvarsson visar de specialritade kartorna som används vid mountainbikeorientering.

Peter Alvarsson visar de specialritade kartorna som används vid mountainbikeorientering.

Foto:

Kinda2017-07-15 08:30

Peter Alvarsson som är uppväxt i Målilla började tidigt med orientering.
– Vid sju års ålder börjare jag orientera, sedan blev det mer mountainbike och multisport med cykling, löpning och klättring för min del, genom ”Naturguiden Adventure”.

Peter Alvarsson berättade att hans längsta deltagande i en multisporttävling var en 64 timmars tävling. Där han togs sig i mål med många blåsor på de svullna fötterna, och åt koffeintabletter för att hålla sig vaken.
Han förklarade vidare att så länge som han tillförde energi i jämn takt klarade han sig bra utan sömn.

– Senare lämnade jag multisporten då mountainbikeorienteringen blev allt större i Sverige. Jag var ju cykel stark och kände mig säker med orienteringen, så denna kombination blev verkligen min grej.
Trots att denna sektion inom svenska orienteringsförbundet växer sig allt starkare så är det fortfarande en liten sport i Sverige, berättade Peter Alvarsson.

Vatten en avvägning

– I SM som var i Södertälje för tre veckor sedan, var vi 25 tävlande i elitklassen. Mitt mål var att komma på medaljplats, fast det slutade med en femte placering. Till en början kände jag mig irriterad, sedan kändes det lite bättre då jag insåg att jag ändå är femte bästa i Sverige och detta vid 44 års ålder.

– Tävlingen var en långdistans som tog 2 timmar och 15 minuter. Detta var verkligen en utmaning i högsommarvärmen. Då vi hela tiden jagar varje gram av vikt så innebär detta att varje extra deciliter vatten jag har med mig under ett lopp innebär ju en onödig vikt.

– Jag tävlar fortfarande för min moderklubb Målilla OK, och har under tre år tävlat med landslaget. Detta har varit en häftig upplevelse i länder som Ungern, Polen och Tjeckien.

Sekundsnabba beslut

– Tävlingarna går ut på att man får specialritade kartor som visar stigar och vägar med en åtta gradig skala, beroende på hur snabba partierna är. Väl framme vid kontrollen så har vi en så kallad SI pinne (en elektronisk stämplingsenhet) som är fäst vid ett finger. Med denna pinne markerar vi snabbt att vi har varit där, sedan är det full fart mot nästa kontroll.

– Under de kuperade och slingrande skogsstigarna går det i hastigheter omkring 15 till 20 kilometer per timma, och ännu snabbare på de större vägarna. Det är därför ett snabbt val man får göra om man tror på den närmaste vägen fram mot en kontroll eller om omvägen kanske ändå blir snabbare. Hela tiden är det många sekundsnabba beslut som måste fattas, och det är där erfarenheten spelar en stor roll.

Tungt besked

Peter Alvarsson berättade också om en jobbig period i familjens liv. Den 21 april 2016 förlorade han sin fru tillika kompis Fredrika Alvarsson, då hon under en längre period lidit av leukemi.

De två träffade varandra genom orienteringen 1992 och sedan de blev ett par har de tävlat sida vid sida, då även hon hade landslagsmeriter inom mountainbikeorentering.
Paret tillhörde tidigare A-landslaget med starter i både världsmästerskap och Europamästerskap på meritlistan.

– Under ett Europamästerskap i Polen sommaren 2013, så kände hon sig dålig. Allt som tidigare känts bra blev nu jättejobbigt. Fast då visste vi inte vad det berodde på. Hon sökte läkare för att ta reda på vad det berodde på. Det var då vi fick beskedet att hon drabbats av leukemi. Behandlingen startade direkt under sommaren 2013 och till november var hon färdigbehandlad.

Återhämtning genom träning

– Året efter beskedet blev det en ny landslagsplats för Fredrika med deltagande i världsmästerskapet i Danmark. Det kändes som en seger att hon kunna vara tillbaka på banan igen, innan vi fick ett nytt besked som ett slag i ansiktet.

– Nu slutade hon att tävla, och vi fick nya cancerbesked varje höst under tre år. Detta tog hårt på oss alla. Sorgen och känslorna finns ju alltid där, samtidigt har träningen och tävlingarna blivit min återhämtning och jag mår bra av att ägna mig åt detta som vi gjort tillsammans under många år.

Alvarsson berättade även att under åren i tävlingsvärlden hade de båda fått bra kontakt med de andra tävlande inom denna sportgren, och att möta dessa igen var skönt, då han också fick en chans att prata av sig.
– Jag tränar dagligen och nästa tävling är ett tolvtimmars mountainbikelopp i Linköping. Antalet varv under tolv timmar avgör pristagarna, avslutade Alvarsson.

Peter Alvarsson är noga med materialvalet då det gäller att ha så låga vikter som möjligt. Denna cykel har förstärkta däcksidor, är heldämpad och kolfiber chassi. Foto: Morgan Karlsson
Peter Alvarsson är noga med materialvalet då det gäller att ha så låga vikter som möjligt. Denna cykel har förstärkta däcksidor, är heldämpad och kolfiber chassi. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om