Musikal i Kisa kyrka

"Luthers Ungar" är en musikal som framfördes i Kisa kyrka nyligen. Genom duktiga aktörer både barn och vuxna får besökarna en inblick i 1500 talets Wittenberg.

De medverkande bjöd publiken på musikalen "Luthers Ungar". Foto: Morgan Karlsson

De medverkande bjöd publiken på musikalen "Luthers Ungar". Foto: Morgan Karlsson

Foto: Patrik Edberg

Kinda2017-10-25 11:30

En stämningsfullt upplyst kyrka med tidsenlig musik mötte besökarna i Kisa kyrka, då de intog sina platser i bänkraderna.

När musikalen började färdas publiken tillbaka till renässansen och mitt i händelsernas centrum i 1500 talets Wittenberg, då studier var till för män och kvinnorna blev stoppade till utbildningens dörrar.

Klosterlivet

Barn och ungdomar från Drama och Sång medverkade i musikalen för att spela en yngre roll av Martin Luther och dennes vänner. Klassindelningarna var påtagliga, vilket genomsyrades via de lekar barnen ägnade sig åt, exempelvis bannkulleleken. Skvallret spreds bland invånarna och blev snart till en sanning.

Niklas Leander och Josefin Rafelt kom in och gestaltade det vuxna paret Martin Luther och Luthers hustru Katharina. Här berättade Katharina om klosterlivet och det som inte tilläts inom klostrets väggar.

Vidare fick besökarna ta del av en vardag i familjen Luthers liv där barnaga och kvinnors rättigheter diskuterades.

Åsknatten

Josefin Rafelt alias Katharina, framförde en solosång om det förbjudna livet som lockade Katharina att rymma från klostret i en silltunna.

Prästen Martin Luther/Niklas Leander som ansåg att världen var som en drucken bonde till häst, framförde också en sång om åsknatten, då Luther drabbades av ett ruskigt oväder.

Detta ledde till att Luther som trodde han skulle dö denna natt, ropade till upp i skyn efter hjälp och lovade att om han räddades skulle han viga sitt liv åt Gud.

Påverka framtiden

- Dock har nog inte Gud bestämt vilka vägar jag ska gå ännu, så tills vidare går jag min egen väg, säger Martin Luther, som arbetar hårt för att alla ska få chansen att läsa och gå i skola.

För att skapa denna musikal fanns även Horn och Hycklinge kyrkokör på plats som framförde svängig sång till härliga musiktoner, och bland annat kyrkomusiker Roland Sundin och Anders Broo Larsson.

När kvällen gick över till natt i det tänkta klostret lämnas familjen Luther som starkt påverkade vår tid, liksom vi har möjlighet att påverka framtiden.

Kyrkans besökare fick ta del av en vardag hos Familjen Luther och vägen dit. Gycklarna till vänster ledde historien om Martin Luther framåt.
Kyrkans besökare fick ta del av en vardag hos Familjen Luther och vägen dit. Gycklarna till vänster ledde historien om Martin Luther framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om