Mycket stor brandfara även i Kinda

Det råder mycket stor brandfara i Kinda. Och inte ser det ut att bli bättre till helgen. Nu krävs nattvakt vid valborgsmässobrasorna. Och den som skjuter raketer får se till att de landar i en sjö.

Kinda2009-04-28 07:00

I helgen har bränder rasat på flera håll i Sverige. Utanför Orrefors brann åtta hektar skogsmark och bara i Storstockholm rapporteras över 30 utryckningar.
Den största branden rapporteras från Vättlefjäll i Ale kommun, norr om Göteborg. Där har det brunnit i ett 500 hektar stor skogsområde och ett 20-tal familjer har evakuerats.

Riskklass fem
Brandfaran är också mycket stor i Kinda. Ja, Räddningsverket klassar risken för skogsbrand som en femma. Det vill säga "mycket stor risk".
En femma innebär ofta eldningsförbud. Och eldningsförbud har också införts i Småland.

Inte i Kinda
Men inte i Kinda än så länge. Det berättar räddningschef Thomas Blixt på måndagen.
- Vi har diskuterat det jättemycket nu på morgonen. Men vi vill ju helst att ett eldningsförbud ska gälla över sommaren. Och det är ju väldigt tidigt på året nu.
Nu blir det inget generellt eldningsförbud. Däremot rekommendationer om extrem försiktighet.

Aktsam vid brasor
Det gäller inte minst den kommande valborgsmässohelgen. I Kinda kommer det att finnas flera stora brasor som kräver stor aktsamhet.
- Jag ser inga stora problem så länge folk är där, säger Blixt. Men sen ska man gå hem och sova och sen kanske det börjar blåsa på morgonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om