Mycket talar för att ny vårdcentral byggs i centrala Kisa

Mycket talar för att det kommer att byggas helt nya lokaler för en vårdcentral i Kisa. Det beskedet gav Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Östergötland när han tillsammans med regionrådet Torbjörn Holmqvist (S) i går var på plats i församlingshemmet i Rimforsa för att svara på frågor från medlemmarna i SPF Kinda.

Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson och regionråd Torbjörn Holmqvist svarade på SPF Kindas frågor om vårdcentralen i Kisa. Foto: Lars-Göran Bexell

Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson och regionråd Torbjörn Holmqvist svarade på SPF Kindas frågor om vårdcentralen i Kisa. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-09-13 09:55

– Det är ju så att det är rent praktiskt är mycket svårt att bygga om nuvarande lokaler utan att störa verksamheten på vårdcentralen, säger Mats Johansson.

I går var han och Torbjörn Holmqvist inbjudna av SPF Kinda för att svara på frågor kring den turbulens som under det senaste året varit om vårdcentralen i Kisa. På plats i församlingshemmet i Rimforsa fanns ett 50-tal SPF-medlemmar och debattledare under den dryga timmen var Torbjörn Gustavsson.

– Vi tackar så mycket för inbjudan. Jag vill inleda med att tala om primärvården i ett litet större perspektiv. Hur ska vi kunna stärka vården? Vi har nått vägs ände, då våra akutmottagningar i länet är överbelagda. Detta innebär att vi måste få till mer vård på våra vårdcentraler i länet och då måste vi förstärka bemanningen och det är det vi har haft svårt med under flera år på vårdcentralen i Kisa. För att få personal att söka till Kisa måste vi förbättra arbetsvillkoren, sa Mats Johansson.

Inom kort drar Region Östergötland igång en förstudie om hur och var framtida lokaler för vårdcentralen i Kisa kommer att ligga.

Mycket talar för att vårdcentralen flyttar ifrån Danbomsgården och in i helt nya lokaler mer centralt i Kisa, en tänkbar placering är inom stationsområdet.

– Exakt var placeringen ska ligga är upp till kommunen som kommer att bli en viktig samarbetspartner i den här frågan, säger Mats Johansson och fortsätter:

– Det här snacket med att vi kor vårdcentralen i botten och sedan stänger den är inte sant, nej budskapet är att det ska bli nya fina lokaler för vårdcentralen i kisa.

Som sagt en förstudie drar igång snart och styrelsen i Region Östergötland tar i bästa falls ett inriktningsbeslut innan årsskiftet och sedan kan det börja rulla på, men det kommer att ta några år innan vårdcentralen har nya lokaler.

I fredags invigdes nya lokaler för vårdcentralen i centrala Åtvidaberg. Tidigare låg den i Östantorps-området.

– Diskussionerna om att flytta vårdcentralen till centrala Åtvidaberg började under 2013 och nu fyra år senare är man i hamn, säger Torbjörn Holmqvist.

Med det tidsspannet skulle det innebär att en ny vårdcentral i Kisa kan var inflyttningsklar 2021.

Hur gör man då för att säkra vården på vårdcentralen i Kisa de närmaste fyra åren, var en av frågeställningarna i går.

– Det är inga problem med ekonomin. Vi har pengar för de sju läkartjänsterna som vi egentligen har på vårdcentralen i Kisa. I dag har vi en fast anställd läkare, en ST-läkare, en hyrläkare och en läkare på ingång under hösten. Vi har även ekonomiska resurser för att anställa annan personal. Om jag inte tar helt fel ska det vara 137 tjänster på vårdcentralen i Kisa men vi saknar väldigt många tjänster just nu, sa Torbjörn Holmqvist.

Holmqvist menade att region står för flera stora utmaningar:

– Vi måste samarbete med flera parter, inte minst med kommunen, i framtiden på grund av en allt äldre befolkning. En annan utmaning är ekonomin, här måste vi säkra att vi får in skattemedel. Vi kommer framöver att mer titta på att erbjuda mer vård i hemmet och på särskilda boenden. En sak ska vi vara väldigt stolta över och det är att vi har de tre bästa sjukhusen i landet.

Holmqvist menade även att hyrläkare inte är något för vården i framtiden.

– Hyrläkare är inget bra, det skapar inte kvalité i vården, nej hyrläkarna måste fasas ut.

En fråga om nattöppna vårdcentraler ställdes.

– Det är en väldigt intressant fråga. Jag tror att vi i framtiden kommer att ha små närsjukhus i våra kommuner. Här finns det fog för att utveckla verksamheten under kvällar och nätter, sa Torbjörn Holmqvist.

Hur ska då vårdcentralen fylla personalluckorna?

– Vi kan göra mer genom att samarbeta med kommunen och lyfta fram det som är attraktivt i kommunen och vårt ansvar är att erbjuda en bra arbetsmiljö, sa Mats Johansson.

Finns det då några pengar avsatt till en ny vårdcentral i Kisa?

– Kostnaden måste rymmas i den budget vi kommer att sätta av, sa Mats Johansson.

Planer finns på att bygga nya lokaler för en vårdcentral i Kisa. En tänkbar placering är inom stationsområdet. Foto: Lars-Göran Bexell
Planer finns på att bygga nya lokaler för en vårdcentral i Kisa. En tänkbar placering är inom stationsområdet. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om