Mysfredag i skolan med ungt företagande

Nyföretagarveckan som nu är avslutad hade som avsikt att belysa det egna företagandet. Under fredagen så lade man ett extra fokus på Värgårdsskolans elever som fick en föreläsning inom ämnet.

De deltagande eleverna i årskurs nio på Värgårdsskolan.

De deltagande eleverna i årskurs nio på Värgårdsskolan.

Foto:

Kinda2017-05-04 12:18

Växtkraft Kinda, NyföretagarCentrum, Kinda-Ydre sparbank, Ung Företagsamhet Östergötland tillsammans med några unga företagare besökte eleverna i årskurs nio på Värgårdsskolan i Kisa för att ta upp detta ämne inför framtiden.

Ylva Wall, seminarieledare från Växtkraft Kinda hälsade alla välkomna och presenterade föreläsarna. Som senare även kom att ingå i den frågepanel som eleverna fick chans att få svar av.

Föreläsarna var Simon Saanum, som driver en verksamhet sedan två år med friskvård, träning och massage. Kenny Hallén, äger en allbilsverkstad i Kisa sedan 2015 och har två anställda.

Malin Eriksson från Ung Företagsamhet Östergötland presenterade UF företagande som väntar eleverna under gymnasietiden. Frida Gustafsson, driver tre företag som blev till under hennes UF företagande på gymnasiet. Vidare så presenterades ägarna för Åvalla Snickeri, då de inte hade möjlighet att närvara.

Även Eva Torell, företagsrådgivare på NyföretagarCentrum i Kinda samt Johan Widerström, VD för Kinda-Ydre Sparbank fanns på plats denna fredags eftermiddag för att presentera sina roller.

– Nu har ni gjort ännu ett val i livet genom att ni sökt en inriktning inför gymnasieskolan, och vi vill med detta besök idag hjälpa er på traven genom livet, då det är ni som ska ta hand om oss när vi blir gamla, säger Ylva Wall.

– Därför är vi rädda om er och vill att ni håller fast vid era drömmar inför framtiden och den glädje och inspiration ni känner idag.

Vad är din grej, och hur vill du skriva din story, frågar Ylva Wall eleverna.

Livsrikedom

Under stunden som följde fick eleverna lära sig mycket om ungt företagande. Affärsplaner, affärsidéer, tankar kring marknad och kunder, administrativt arbete med mera.

Av de föreläsande företagarna framkom det också en mycket varierad arbetstid. Allt från tre, fyra dagar i veckan upp til 100 timmar i veckan.

Den varierande lönen som företagare kom också upp till diskussion, där representanterna menade att det osäkra lönen var underställd den livsrikedom och glädjen av att få se sitt eget företag blomstra och kunna drivas vidare.

Ylva Wall avslutade den inspirerande föreläsningen med orden:

– Alla av er har speciella färdigheter som ni bör vara rädda om, och inte bara följa strömmen. Var rädd om dina drömmar och lycka till!

Efteråt mötte tidningen några av eleverna som berättade att det kändes bra att få denna information redan nu, och vissa av dem är sugna på egna företag, fast företagsidén är inte riktigt klar ännu. Fast de ser fram emot perioden med UF företag under gymnasietiden.

Fr.v. Johan Widerström, Ylva Wall, Simon Saanum, Kenny Hallén, Malin Eriksson, Frida Gustafsson samt Eva Torell. Foto: Morgan Karlsson
Fr.v. Johan Widerström, Ylva Wall, Simon Saanum, Kenny Hallén, Malin Eriksson, Frida Gustafsson samt Eva Torell. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om