Något av en byggboom i Rimforsa

Det har talats om det länge, nämligen Rimforsas alla kvaliteter och lockelser för nya invånare. Det är ett enastående läge vid sjön och det är ett ännu mer enastående läge, med tanke på avståndet till Linköping.

Gösta Gustavsson (M), ordförande i MBR-nämnden, miljö- bygg och räddning.

Gösta Gustavsson (M), ordförande i MBR-nämnden, miljö- bygg och räddning.

Foto:

Kinda2017-10-19 14:30

Tidigare har det dock handlar påfallande mycket om mycket snack, i liten verkstad. Allt talar för att produktionen kommer att ta fart på allvar nu.

Vi har tidigare berättat om att etapp 1 och etapp 2 i Rimarks exploatering av tomter vid nedfarten till Rimforsa Strand har haft en bra utveckling. Samtidigt har exploateringen vid Storgården rullat på fint, liksom har vi presenterat förfrågningar om helt nya bostadsområden på andra sidan riksvägen.

Nu kan vi avslöja att MBR-nämnden i Kinda har fått ytterligare två ärenden på sitt bord - som luktar klar och tydlig expansion. Det är dels kommunens eget bostadsbolag - ja, låt vara i stiftelseform - som tagit beslut om en bostadsförtätning i centrala Rimforsa.

-Det är oerhört positivt, säger en mycket glad ordförande för MBR. Miljö- bygg och räddning, Gösta Gustavsson (M). Och jag gläds särskilt åt att Kindahus vill bygga på en befintlig tomt, det skapar massor av synergieffekter och ger också en vink om att det finns flera sådana ytor i Rimforsa som kan komma att användas för bostadsbyggande i framtiden.

Personalbrist

De synergieffekter Gösta Gustavsson talar om är de som följer i bostadsbyggandet spår. I detta fallet rör det sig om ett nytt hyreshus i korsningen Järnvägsgatan och Högabacksvägen. Det talas om sex lägenheter i underlaget till nämnden, men det kan även bli så många som tio.

-Eftersom det ska byggas tvåor, treor och fyror innebär det att antingen ungdomar kan flytta in, eller äldre flytta från villor till lägenheter. Då blir det i sin tur villor lediga och chansen finns för ännu fler invånare.

MBR-nämnden ger positivt så kallat planbesked. Nu ska en ny detaljplan upprättas så snart det går.

-Tyvärr har vi en viss personalbrist på den sidan, säger förvaltningschefen Yngve Blomberg, men om det inte kommer några oförutsedda hinder på vägen ska vi kunna klara hela handlingen på sex till tolv månader.

Fler bostäder

Parallellt med detta ärende hade samma nämnd ytterligare en möjlig expansion på sitt bord som också berör Rimforsa. Det är nämligen Rimark, alltså Rimforsa Mark AB, som meddelar att planer finns att ändra i etapp 3, på tomtexploateringen vid Rimforsa Strand, den som ska ske söder om nedfartsvägen till Rimforsa Strand.

Tanken är att bolaget ska kunna bygga par- och radhus i två våningar på området, och med tornvåningar om sammanlagt 20 bostäder. Det handlar om ett stort markområde och av de ursprungliga planerna på sex tomter på etapp 3, blir två kvar - avsedda för villor. Övriga fyra omvandlas således från fyra villor till andra husformer, men med sammanlagt 20 bostäder.

Detta innebär att entreprenören kan möjliggöra ytterligare 14 bostäder.

Kommunstyrelsen i Kinda har yttrat sig i ärendet och har inget emot att ett positivt planbesked lämnas.

-Det blir borätter och jag kan inte vara annat än positiv till detta också, säger Gösta Gustavsson. Det är jättebra att det kan skapas fler bostäder inom samma område som var avsett från början.

Väntan på plan

Yngve Blomberg kommenterar de många byggplanerna i Rimforsa på ett tydligt sätt.

-Vi har nåt en tydlig brytpunkt. Villapriserna har gått upp så mycket på orten att färdiga villor är värda mer än byggkostnaden. Normalt brukar det ta sin rundliga tid innan så blir fallet, i vår del av landet.

Även i detta fall kommer nu en ändring av detaljplanen för området på fastigheten Håkantorp att ske. Och även i detta fallet har vi och entreprenören att se fram emot en väntan på sex till tolv månader, och detta under förutsättning att det inte inkommer några klagomål.

- Å andra sidan tror jag inte det stör nämnvärt, säger Yngve Blomberg, eftersom det mesta av arbetet nu ligger hos entreprenören. Och det handlar om arbete som kan ske parallellt med arbetsgången inom kommunen.

Rimark lämnades redan i detta skede positivt planbesked.

Yngve Blomberg. förvaltningschef, MBR, Miljö- bygg och räddning.
Yngve Blomberg. förvaltningschef, MBR, Miljö- bygg och räddning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om