Något av ett drömläge för företagen i Kinda

-Jo tack, alldeles utmärkt, tack.
Det är Roland Frithiofsson, Växtkraftmotor, som han kallar sig, på Växtkraft Kinda och NyföretagarCentrum i Kinda, som kommenterar nyföretagsläget i kommuen, med det korta och koncisa svaret.

Roland Frithiofsson, Tillväxtmotor på Växtkraft Kinda och NyföretagarCentrum i Kinda, ser företagslivet i Kinda som mycket bra och vitalt.

Roland Frithiofsson, Tillväxtmotor på Växtkraft Kinda och NyföretagarCentrum i Kinda, ser företagslivet i Kinda som mycket bra och vitalt.

Foto: Alf Wesik

Kinda2017-01-04 14:30

Även Roland Frithiofsson påtalar att Bolagsverkets statistik inte talar om exakt hela sanningen.

-Vi hade som exempel 30 nya bolagsbildningar i Kinda kommun under 2016. Jag och Ylva Wall på Växtkraft Kinda har varit inblandade i tolv av dessa på ett eller annat sätt. Och av dessa tolv var sju enskilda firmor som bara registreras med en näringsbilaga på deklarationen. Övriga fem är registrerade på Bolagsverket.

Ökad befolkning

Frithiofsson betraktar 2016 som ett väldigt aktivt år. Under den tid han varit verksam har endast 2008 haft en mer frekvent verksamhet, då 41 företag bildades.

-Vi kan till viss del konstatera att konjunkturen och nyföretagandet går hand i hand. Fast tvärtom, när det är goda tider startas inte lika många nya företag som när det är bistrarare konjunkturer.

Växtkraft Kinda har länge propagerat för vikten av att se nyföretagandet som en grundförutsättning för växande sysselsättning, ökad efterfrågan och därmed ökande befolkning.

-Vi har inte gjort någon hemlighet av att vi tycker att kommunen borde sätta upp målet att Kinda ska ha 10 500 invånare 2020. Eftersom vi kan se att varje ny invånare innebär inkomster för kommunen på 44 000 kronor, så är det mycket enkel matematik att räkna ut hur mycket vi kan satsa ekonomiskt för att det ska bära sig.

Motorn för alla

Han menar även att nya företag innebär en viktig vitalisering av samhället och får synergieffekter inom en rad andra branscher också.

Det är en klar skillnad mellan företagande i Kinda och i en större stad som Linköping. Där det i Linköping blommar upp massor av tjänsteföretag, IT-företag och serviceföretag, så är det fortfarande tillverkande företag som dominerar i Kinda kommun.

-De olika grupperna är beroende av varandra, men jag är stolt över den mer landsbygdsriktade typen av tillverkande företag. Det är ändå motorn för alla serviceföretag.

Om han skulle önska sig något inför framtiden, Roland Frithiofsson, så vore det dock att de små och mindre företagen skulle ägna all kraft åt det de är bäst på och istället överlåta vissa delar till andra mer specialiserade experter.

-Men jag vet att det är svårt. Vi är alla sådana, att vi gärna tror oss kunna, eller vill kunna, allt själva.

Bra klimat

När Växtkraft Kinda blir inkopplade på en företagsbildning, så handlar det oftast om att utläsa förutsättningarna.

-Eftersom de kommer hit med en idé, så är det nästan alltid duktig på något speciellt, och den kunskapen vill jag uppmuntre. Men jag måste ändå bromsa lite ibland, och berätta att allt inte är en dans på rosor.

-Det gäller att företaget ska fungera inte bara år ett och år två, utan även år tre och framåt.

Han bedömer företagsklimatet i Kinda som mycket bra. De regelbundna redovisningar som Svenskt Näringsliv presenterar består av en faktadel och en enkätdel.

-Jag fäster mest vikt vid enkätdelen och där ger företagarna i Kinda överlag bra betyg till det mesta. Och jag håller själv med om att klimatet gentemot kommunen, både tjänsteman och politiker, är mycket bra. Det är få platser där man får ett sådant snabbt och tillmötesgående välkomnande som här.

Men nog måste det finans brister?

-Ja, infrastrukturen lämnar en hel del övrigt att önska. Alla kan räkna ut vad jag menar.

-I övrigt tror jag att en ökad attraktionskraft skulle nås om det funnits ett bredare restaurangutbud, där företag skulle kunna representera, liksom hotellmöjligheter. Även om jag tycker de restauranger som finns är bra, och en enkät visar att företagen är nöjda med övernattningsmöjligeheterna.

-Jag tror ändå det skulle bidra till en uppåtgående spiral.

Ett drömläge

I övrigt är det i det närmaste stopp vad gäller ledig industrimark. De få markområden som fanns kvar har köpts upp av företag, som avser att bygga nytt, eller expandera. Här skulle Roland Frithiofsson gärna se att kommunen prioriterar arbetet med att skapa mer industrimarksmöjligheter, såväl i Rimforsa som i Kinda.

-Mattias Nilsson är Utvecklingschef på Kinda kommun och jag vet att han tittar på just dessa frågor.

-Men i det stora hela är det en bra företagaranda. Det är nära till allt, bra samarbete kollegor emellan, flera nyttiga nätverksbildanden som exempelvis KindaMat, och många andra.

Nettopendlingen för Kinda kommun är 1 100. Det pendlar varje dag 1 700 personer upp till arbete i Linköping, och 600 personer ner till arbete i Kisa. Roland Frithiofsson betraktar dessa siffror, som något av ett drömläge.

Feldoserad rondell

Något annat du ägnat jul- och nyårshelgen att fundera på?

-Ja, jag tycker det är lustigt att vi inget hört om Folkets Hus. Vi har inte ens fått frågan. Jag är övertygad om att det skulle kunna byggas om till ett mycket bra företagshotell, om det bara presenteras på rätt sätt.

-Men det vet jag inte om jag ska berätta, avslutar Roland Frithiofsson lite tvetydigt, men med en tydlig adress till kommunens politiker.

-Vänta en sak till, vi måste jobba för en förbifart där vi tar tillvara såväl invånarnas intressen, som handelns och industrins. Vi på Växtkraft Kinda har ett eget alternativ som bygger på en feldoserad rondell. Människor som åker utanför Kisa samhälle, till glädje för de boende utmed genomfarten, ska lika "kasa in" till samhället istället för att passera den.

-Och därmed ge handel, restauranger och butiker önskat köpunderlag.

Den feldoserade rondellen är givetvis sagt i en skämtsam ton, av Roland Frithiofsson, men ändå med en stor portion allvar, inför framtidens Kisa och handelns möjligheter att överleva i den hårdnande konkurrensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om