Nämndens ordförande ville stoppa mötet om Kindagård

I går kallade gode män, Kindas politiska oppositionen och representanter från PRO och FUB med flera till informationsmöte kring Kindagårds i högsta grad ovissa framtid för att få ha kvar sin matsal och café. Men hade vård- och omsorgsnämndens ordförande Roger Rydström (S) fått som han ville skulle det inte ha hållits något möte på Café Bergdala i Kisa i går.

Matte Liegnell och Lars Karlsson vill få till en dialog med ansvariga politiker och tjänstemän. Foto: Lars-Göran Bexell

Matte Liegnell och Lars Karlsson vill få till en dialog med ansvariga politiker och tjänstemän. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2018-02-07 05:45

– Jag häpnar, skulle vi inte få ha vårat möte här på Café Bergdala. Rydström menade att det var olämpligt att ha ett möte här. Det var för nära äldreboendet och för nära LSS-gruppens verksamhet men det är ju här vi har våra ungdomar, sa Erik Björklund.

Kindas gode män, samtliga partier i oppositionen, PRO och FBU med flera har sedan ett år tillbaka, när det beslutades om att Kindagårds café och matsal skulle läggas ner efter att Kinda kommun sagt upp hyresavtalet med Kindahus och en besparing på 200 000 kronor, kämpat för att LSS-gruppen som sedan 12 år tillbaka driver Café Bergdala, skulle få driva café och matsal även på Kindagård. Men den styrande majoriteten och involverade tjänstemän har i stort sett hela tiden visat kalla handen och sagt nej.

– Det räcker med att LSS-verksamheten driver Café Bergdala. Ett ytterligare café drivit av LSS-gruppen konkurrerar med caféerna i Kisa har varit några av argumenten.

Inom LSS-verksamheten är i dag ett 40-tal personer inskriva, varav en handfull jobbar på Café Bergdala.

En av många Kindabor som månar över deltagarna inom LSS är Matte Liegnell:

– Anledningen till det här mötet är att vi vill ställa frågor till de ansvariga på kommunen. De säger att det är för dyrt och att kommunen måste spara pengar. Men det är ju så här, det kostar ju ingenting för kommunen.

Erik Björklund och Helen Larsson är gode män och har anhöriga som jobbar på Café Bergdala.

Helen Larsson är dessutom ordförande i FUB Kinda-Ydre:

– Jag har varit i kontakt med FUB:s rättsombud och hon säger att det finns inga hinder att vi har ett offentligt möte om den här frågan här på Bergdala.

– Förra veckan var mötet stoppat, men nu har man backat. Jag känner en stor sorg över att våra ansvariga politiker och tjänstemän inte ens vill diskutera det här med oss gode män. Vi vill ju bara ha en dialog med de ansvariga. här växer våra ungdomar i sina roller. De känner att de behövs, sa Erik Björklund och fortsatte:

– Det här skulle vara toppen både för Kindagård och LSS-gruppen , men det finns ingen vilja att lyssna från majoriteten. Vi har skickat brev, men inte fått några svar. Vi har bjudit in kommunalrådet Hans Måhagen och nämndordförande Roger Rydström till Bergdala, men nej, de kom inte.

Oppositionsrådet Lars Karlsson (L):

– Det viktigaste är att vi får en dialog med majoriteten. Man ger inte det här någon chans. Jag är väldigt bekymrad över majoritetens syn på den här målgruppen. Det känns väldigt omodernt. Att LSS-gruppen tar över Kindagårds matsal och café är kostnadsneutralt. det är en nollkostnad.

– Jag har bott i Kinda i 40 år. jag har aldrig sett eller hört någon säga något nedsättande om den här gruppen. Om vi inte står upp för deltagarna vem gör det då? sa Matte Liegnell och avslutade med:

– De som jobbar här är en tillgång för oss och inte någon belastning.

Helen Larsson och Erik Björklund är gode män och har anhöriga som jobbar på Café Bergdala. Foto: Lars-Göran Bexell
Helen Larsson och Erik Björklund är gode män och har anhöriga som jobbar på Café Bergdala. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om