Nästan tre miljoner kronor till Tjärstad

Tjärstad får 2,8 miljoner kronor av stiftet. Hela spåntaket ska bytas ut för en beräknad kostnad av 3,8 miljoner. Och det är hög tid eftersom taket börjat läcka på sina håll.

Tjärstad kyrka får närmare tre miljoner kronor till nytt spåntak. Men även församlingen själv får troligen lägga ut omkring en miljon.

Tjärstad kyrka får närmare tre miljoner kronor till nytt spåntak. Men även församlingen själv får troligen lägga ut omkring en miljon.

Foto:

Kinda2009-09-29 06:34


Tjärstad kyrka är en av de stora vinnarna när Linköpings stift fördelar kyrkoantikvarisk ersättning för 2010. Med 2,8 miljoner är man en av de kyrkor som får absolut mest i stiftet.
- Det är eftersom det är ett stort spåntak och man bedömer att det måste bytas ut, säger stiftsantikvarie Gunnar Nordenskog.

Förgyllning
Totalt beräknas ombyggnaden kosta 3,8 miljoner kronor inklusive ommålning av lanternin (den lilla "stugan" längst upp på tornet) och omförgyllning av kors och kula. Arbetet måste utföras under 2010-2011.
Men varför inte lägga ett billigare plåttak?
- Det hade säkert kostat ett par miljoner ändå, säger Nordenskog. Och då hade de inte fått någon ersättning. Det har alltid legat spåntak i Tjärstad, ända sen kyrkan stod färdig 1975, så det har ett kulturhistoriskt värde

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om