"Näthatet är vårt största problem"

"Det var ett hårdare klimat förr, men det är lättare att utsätta någon idag", säger fritidsassistenten Niklas Falebrant.

Kinda2015-10-23 04:05


Han pratar om näthatet som eleverna numera aldrig kommer ifrån, ett av Värgårdsskolans största problem enligt en nyligen genomförd kartläggning med hjälp av organisationen Friends.

Enligt Friends är det 60 000 barn och unga som varje år mobbas i Sverige. Med sin välbeprövade enkät hjälper de landets skolor att kartlägga problem och effektivisera arbetet mot mobbning. Värgårdsskolans elever och personal har nyligen fått svara på frågor runt bland annat kränkningar, trygghetsläget och andra aspekter som kan göra att någon känner sig utsatt. Helhetsresultatet är mycket positivt, men det finns fortfarande områden som skolan behöver att jobba mer med.

- Vi har lyft oss till en helt annan nivå än vi var på för några år sedan, i det stora hela har vi en jättebra skola. Det gäller att fortsätta det arbetet hela tiden, varje dag, och "vinna" varenda årskull, säger rektor Johannes Kullered. När vi fick möjlighet att genomföra den här kartläggningen tog vi chansen. Vi ville få en översiktsbild på vilka utvecklingsområden som finns och vad vi behöver jobba mer med, vårt största problem visade sig vara näthatet.


Med dagens ständiga uppkoppling gentemot sociala medier har mobbning och kränkningar fått ytterligare ett forum.
De stannar inte längre kvar i skolan, utan följer med hem, till matbordet, till sängen och till tryggheten.

Enligt Friends-enkäten har Värgårdsskolan många positiva områden, så som en välorganiserad och lättillgänglig elevhälsa, men när det gäller näthatet känner sig eleverna otrygga.

- Problemet är verkligen aktuellt. Det finns en tendens att elever uttrycker sig på ett sätt digitalt som aldrig hade varit acceptabelt öga mot öga. Vi behöver lyfta fram den skillnaden och visa på att samma förhållningsregler och lagar även gäller på Internet. Vi måste vara mer närvarande på nätet, men där finns det ju givetvis en gränsdragning vad som är skolans respektive föräldrarnas ansvar, men den är allt annat än tydlig, säger rektor Johannes Kullered.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om