Nationaldagsvandring i mörker och ljus

I 9 år har Kinda kommun anordnat en nationaldagsvandring någonstans i Kinda. I år var det dags för Rimforsa och Hallstadområdet och medarrangörer var Kinda lokalkommitté, Sveriges nationaldag och Kisa Scoutkår. Ett femtiotal personer deltog i vandringen som kallades "I mörker och ljus mot kunskapens hus".

Cirka femtio personer deltog i den årliga nationaldagsvandringen som hölls i Rimforsa.

Cirka femtio personer deltog i den årliga nationaldagsvandringen som hölls i Rimforsa.

Foto:

Kinda2013-06-07 04:06


Den tio kilometer långa vandringen startade vid Hallstad säteri för att sedan leda deltagarna till Tignemåla skola. Under vägen fanns guider utplacerade för att ta gruppen genom till exempel Hallstad by och Rödalen. Deltagarna fick ta del av gammal historia om allt från torparöden till 1700-talsgeografen Erik Tuneld.
- Vilken uppslutning! Det verkar som att det är många som har den här vandringen som tradition och det är riktigt kul, säger kultursekreteraren Sofia Fälth som för dagen både var guide och medvandrare.

Tur med vädret
Nationaldagsvandringen startade samma år som nationaldagen blev en helgdag. Det var kultur- och fritidschefen Jerker Carlsson som tog initiativet och ordnade med den första vandringen. Då var det tjugo personer som gick mellan Misterfall och Föllingsö i ösregn. I alla år sedan dess har de, såsom i år, haft tur med vädret. I år kom det in ett önskemål om att vandringen skulle hållas någonstans runt Rimforsa och därför blev det just Hallstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!