Naturlig kontakt med djur på lantisdag

Med ett brinnande intresse för djur och natur och för att belysa dessa element för de oinvigda så arrangerar Helena Olsson en Lantisdag den 7 juli på gården Bockshult

Nyligen föddes 11 kultingar av rasen Lindöresvin på gården.

Nyligen föddes 11 kultingar av rasen Lindöresvin på gården.

Foto:

Kinda2017-07-04 11:45

Helena Olsson har ett rikt CV där hon har arbetat som lärare och inom biologi. Hon har också forskat inom bevarande ekologi.

Helena Olsson driver gården som ett utbildnings företag med namnet Bockshult Education med inriktning av just utbildning, konsultarbete samt event. På gården som också är en genbank för vissa djur, för man ett bevarande arbete för många av de utrotningshotade lantraserna.

– Då vi strävar efter ett bevarande för de utrotningshotade lantraserna är vi också noga med att följa de fina blodslinjerna för avel. Detta arbete sker inte i vinstsyfte utan för ideologiska själ, berättade Olsson

På gården möts man av löst gående hästar, getter, ankor, gäss, samt det lilla flasklammet Fridolf. Fast här finns också marsvin, undulater, kaniner, nymfparakiter, papegojor, sköldpaddor, höns, grisar, kalkoner samt många fler djur.

Mycket av hennes idéer runt gården har vuxit fram ur den frustrationen av att landsbygden blir ganska missvisande i dagens samhälle. Hon förklarar att synen idag är ganska likriktad, och att livet inte behöver vara så.

– De gratistjänster som naturen ger oss människor, är något som hon vill belysa. Här ingår exempelvis pollinering av bin och getingar, att jorden på marken hålls kvar trots starka vindar så att vi ska kunna fortsätta att odla, vi fiskar vår mat i sjöar samt ett flertal övriga gratistjänster från naturen, informerade Olsson.

– Fast nu håller vi på för fullt att förstöra vår jord så pass mycket att dessa kretslopp och vår symbios håller på att försvinna.

Återbygga kontakt

– Genom en god kontakt där man kommer djuren allt närmare, hoppas jag att det ska bli lättare att få folk att lyssna på dessa frågeställningar.

– Idag saknar många av landets invånare helt kontakten med landsbygden, och vet inte riktigt vad de stoppar i munnen eller vad det kommer ifrån. Något som kan upplevas här på riktigt där många förvånas av djuren och om hur allt fungerar.

Helena Olsson riktar sig mycket åt turism och event under sommaren, och berättar att detta är första gången är första gången som hon och sambon Erik Berg arrangerar Lantisdagen. En familjedag full av olika aktiviteter.

Här finns djuren, oknyttsstigen, uppvisningar av tovning, spinnerier, vallhundsuppvisning, försäljning, brukskörning med häst, underhållning av Josefin och Odjuren, Sanna Carlstedt samt en massa övrigt.

– Det kommer att finnas något för alla under lantisdagen den 7 juli, och aktörerna står på kö för att få visa upp sig på riktigt och inte via någon näthandel eller dylikt, informerade Olsson, som hoppas att detta evenemang kan fortsätta framöver.

Helena Olsson och sambon Erik Berg omges här med gårdens getter medan flasklammet Fridolf gärna vill vara i famnen. Foto: Morgan Karlsson
Helena Olsson och sambon Erik Berg omges här med gårdens getter medan flasklammet Fridolf gärna vill vara i famnen. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om