Nedåt i Kinda - men rakt upp i Ydre

Det råder enligt Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i Sverige, bistra förhållande i Kinda. Företagarna har givit klimatet dåligt betyg. Och det sjunker. I Ydre är det tvärtom. Mungiporna uppåt och finfina siffror, all-time-high faktiskt.

Kinda2017-05-30 14:31

- Det är verkligen roligt, säger kommunchefen Pär Fransson. Men jag vill inte att kommunen ska ta åt sig någon del av äran, det är de duktiga företagarna som själva skapat den här situationen.

Även om han är blygsam, Pär Fransson, så medger han att kommunledningen alltid ställer näringslivet och företagarnas situation i centrum när beslut tas.

-Det allra viktigaste kanske är att vi absolut inte anpassar oss eller våra beslut efter några enkäter. Vi jobbar långsiktigt och tar hänsyn till vad företagen tycker i alla beslut, stora som små.

Över rikssnitt

Ydre kommun var nere och nosade på riktigt dåliga resultat i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimat år 2004. Men sedan dess har det bara gått uppåt och nu senast blev resultatet 4,08 på en sexgradig skala.

Och klart över såväl rikssnitt, som länssnitt och alla grannkommuner.

-Jodå, vi har visst industrimark tillgängligt för näringsliv som antingen vill expandera eller nyetablera sig. Men jag tror ändå inte det är viktigast utan det är än mer betydelsefullt att de företag som kommer i kontakt med kommunen, av ett eller annat skäl, blir snabbt och korrekt bemötta.

Han förstår att det givetvis inte är några jättelånga beslutvägar i Ydre eftersom kommunen är liten, men det är ändå viktigt att allt går snabbt och smidigt. Det kan vara skillnaden mellan framgång och motgång.

-Vi betraktar oss som en företagarkommun, även om vi är små. Detta förhålningssätt märks även inom de kommunala förvaltningarna och nämnderna, säger Pär Fransson.

Han säger att nyckeln till framgången är just denna grundinställning, att ta hänsyn till hela samhället vid beslutsfattande, inte endast det offentliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om