Det har länge varit känt att regeringen, från och med 2017, skrotar det statliga filmavtalet för att ge plats åt ett nytt, mer modernt och tidsenligt avtal. Med årsskiftet kommer en momshöjning på biobiljetterna, från sex till 25 procent, och många aktörer på mindre orter drabbas hårt. De tvingas höja sina priser, samtidigt som utbudet blir sämre då det inte längre finns utrymme att visa mer okända och icke-kommersiella produktioner.
– Från och med det nya avtalet slutar film tydligen att vara kultur. Momshöjningen gör att vi måste höja priserna, men jag tror inte vi kan göra det fullt ut, säger Börje Carlsson och fortsätter:
– Filminstitutet tycker att man ska anordna kringarrangemang som gör så att besökarna tycker att det är värt pengarna. Vår idé är att vi ska visa lokal förfilm, förhoppningsvis går allt vägen.
Lokal förfilm
Horneldsjälen berättar att det finns så kallad ”momskompensation”, där man som bioaktör kan söka bidrag till innovativa projekt. Tanken är att köpa in utrustning och bygga upp en studio där till exempel skolelever kan göra sina egna filmer. Dessa produktioner visas sedan upp innan de ”riktiga” filmerna, det kan handla om så väl spel- som reportagefilmer.
– Vi har ju egentligen ingen aning om vart projektet tar vägen ännu, men det finns personer som är villiga att engagera sig, och innan den 5:e september måste vi har genomfört vår ansökan, säger Börje Carlsson.
Tanken är att göra biobesöket ännu mer attraktivt. Redan den här veckan, med start imorgon, genomförs en ny satsning på Går´n i Horn. Det är barn- och ungdomsfilmer som står i fokus, och under veckan kommer flera filmer att rulla på den stora bioduken, allt från ”Ghostbusters” till ”Den stora vänliga jätten” och ”Robinson Crusoe”.
– Nu satsar vi på de yngre, men visst finns det filmer för alla. Det vore jätteroligt om det kom mycket folk, säger Börje Carlsson och kollegorna Jerker och Jeanette Lundberg.
Dags för opera
De sistnämnda representerar höstens stora arrangemang, då det återigen är dags för de direktsända operaföreställningarna att göra entré. Förra årets upplaga slutade med en fullsatt biosalong, så arrangörerna tror att intresset är stort.
– På hösten gick det lite trögt, men på vårsäsongen kom det verkligen igång, säger Jeanette Lundberg och fortsätter:
– Jag hade en morfar som älskade opera, så jag är liksom uppväxt med det. När man går på en föreställning i Stockholm är det givetvis en speciell känsla, men att gå här på bion är absolut inte sämre.
”Det är viktigt”
Paret flyttade från huvudstaden till Horn för fyra år sedan, då sommarstugan blev den permanenta bostaden.
Genom åren ökade engagemanget för den lokala bion, och nu är de delaktiga i allra högsta grad.
– Jag har nog aldrig gått så mycket på bio som jag gör nu, Det är viktigt att sånt här finns, att det finns aktiviteter på landsbygden och inte bara inne i storstäderna, avslutar Jeanette och Jerker.