Nej till utmanarrätt i Kinda

Frågan om utmanarrätt delar Kindas politiker i två läger. Den nya majoriteten med S, M och KD säger nej. - Vi tycker inte att det är en bra modell för vår kommun, säger Björn Hoflund (M).

Kinda2015-02-04 08:09

Kommunchef Anita Silfver har utrett förutsättningarna för att införa så kallad utmanarrätt i Kinda kommun. Frågan väcktes efter en motion från Folkpartiet - och hösten 2013 tog fullmäktige beslut om att utreda förutsättningarna.

Nya aktörer
Utmanarrätt innebär att företag som vill överta driften av kommunal verksamhet kan utmana kommunen. Syftet är att pröva kommunens verksamheter, både kostnadsmässigt och kvalitetsmässigt.
I sin utredning lyfter Anita Silfver fram både positiva och negativa följder om kommunen inför utmanarrätt.
Positivt:
- Utmanarrätten är ett sätt att skapa mångfald och öppna för nya aktörer att skapa jobb och tillväxt. Utmaning av kommunal verksamhet skulle även kunna ge nya idéer om utförandet som vi själva inte kan se i dag.
Negativt:
- Kommunens kostnad för administration kan bli högre då det skulle krävas mer utredning och nämndhanterande. Om hel verksamhet övergår till privat aktör kan kommunens egna kompetens inom det området försvinna, vilket skulle bli märkbart om den privata aktören säger upp sitt åtagande eller går i konkurs. Återuppbyggande av kompetens är en stor kostnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om