Nicke Nyfiken i Rimforsa

Folkpartisten Nicke Grahn från Dorotea är en man med många järn i elden. Kommunalråd på deltid och entusiast i miljö- och energifrågor. Nu vill han vinna valet åt folkpartiet med miljöfrågor. I helgen var han i Rimforsa. - Man får aldrig sluta att vara nyfiken.

Hellre en rejäl björk än olja, tycker Nicke Grahn. Mannen från Dorotea som vill göra folkpartiet till ett miljöparti.

Hellre en rejäl björk än olja, tycker Nicke Grahn. Mannen från Dorotea som vill göra folkpartiet till ett miljöparti.

Foto:

Kinda2002-04-21 21:58

Nicke Grahn är folkpartistiskt kommunalråd i Dorotea. Engagerad och pratglad. En typiskt politiker? Nja, inte riktigt. För det första är Dorotea i södra Lappland en av Sveriges minsta kommuner. 3 300 personer trängs inte precis på en yta stor som Blekinges.
Han är en av bara fem folkpartistiska kommunstyrelseordföranden i Sverige och Norrlands första på ett 30-tal år. Och med sina 34 år tror han själv att han är landets tredje yngsta kommunalråd.
Grahn var tidigare miljöchef i kommunen men är nu kommunalråd. Ja, bara på deltid. Han tycker att det räcker med tre dagar och att fler borde bli deltidspolitiker.

Hur liten som helst
Men kan en kommun bli hur liten som helst? Frågan har varit aktuell i våra trakter där Ydre nu har cirka 4 000 invånare. Grahn tvekar inte.
- En kommun kan i princip bli hur liten som helst. Men då måste man samarbeta med sina grannkommuner. Jag kan tänka mig att vi i framtiden kommer att ha gemensam räddningstjänst, gemensam avfallslösning, dela djurskyddsinspektör och mera sånt.
För Doroteas del tror han det behövs arbetskraftsinvandring och berättar att många tyskar bosatt sig i byarna och bland annat driver natur-turism.
Nu reser Grahn runt i Sverige på sin fritid för att utbilda folk i allmänhet, och folkpartister i synnerhet, i grundläggande miljökunskap. Vad är egentligen försurning, övergödning och ozonhål? I helgen var Rimforsas tur att få besök.
- Folk blir ofta nedslagna och tycker inte det finns något att göra. Men man kan göra mycket i sin vardag. Till exempel konvertera till att elda med pellets i stället för olja. Oljan spär ju på koldioxiden i atmosfären. Eldar du upp till exempel björken här så blir det också mer koldioxid men då planterar du en annan björk som binder koldioxid. Det är det som är skillnaden.
- Redan i dag kan du blanda upp till tio procent etanol i bensinen och köra. Finessen är att etanol också kommer från biobränsle.
Eller han tar exemplet med "eko-driving".
- Vi utbildade chaufförerna. De fick lära sig att gasa, bromsa och lasta rätt. De sänkte bränsleåtgången med 10-15 procent.

Minus 38 i Dorotea
Han tror att frågorna om fisket i havet kommer att bli de största miljöfrågorna i valet. Ett val där han vill att folkpartiet ska driva miljöfrågorna. Det är därför han reser runt. Till Rimforsa missionskyrka kom dock bara fyra personer för att lära och diskutera, den ende icke-folkpartisten var miljöpartiets Lars Wilzén.
Klimatförändringar kom snart upp. Grahn berättade:
- På nyårsafton hade vi minus 38 grader i Dorotea. Ett par dagar senare var det åtta plus. Det verkar ju vara nåt som är skevt.
Sen är frågan om allt beror på växthuseffekten.
- Jag tror att det är en kombination av växthuseffekt och naturliga variationer. Men jag vågar inte ta risken att tro att växthuseffekten inte finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om