Niklas Nilsson tar över historiskt kvarter: "Hoppas på en krögare till sommaren"

Nu är Kisa Wärdshus, Gästgivarhotellet och Gästgivargården sålt. Det är Kisabon Niklas Nilsson som köpte det historiska kvarteret runt tingshustorget.

Niklas Nilsson har köpt Kisa Wärdshus, Gästgivarhotellet och Gästgivargården. Foto: Lars-Göran Bexell

Niklas Nilsson har köpt Kisa Wärdshus, Gästgivarhotellet och Gästgivargården. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-05-31 06:00

Mina funderar på att köpa fastigheterna började när den sista intressenten hoppade av. Det är väldigt mycket fastighet man får för pengarna, säger Niklas Nilsson som nu är ägare till Kisa Wärdshus med anor från 1600-telt och Gästgivarhotellet och Gästgivargården.

Håkan Jernelius och Amy Hedlund köpte Kisa Wärdshus i början av man 1999 av Kinda-Ydre Sparbank som tog över fastigheten efter att tidigare ägaren gått i konkurs. Priset var 680 000 kronor. Sju år senare köpte krögarparet även Gästgivarhotellet och Gästgivargården för 2,5 miljoner kronor har har sedan dess investerat i byggnaderna för ett par miljoner kronor. I mars 2013 var fastigheterna ute på öppna marknaden för sju miljoner kronor, men intresset var svalt och det blev ingen försäljning. Ett nytt försök att sälja fastigheterna gjordes förra sommaren med en prislapp satt till 3,9 miljoner. Sex intressenter dök upp, fem hoppade av och en blev kvar som även den hoppade i våras, trots lagd handpenning, så föll hela affären på grund av ekonomiska skäl.

I måndags skrevs kontraktet under mellan Niklas Nilsson och Amy Hedlund och Håkan Jernelius som även innebar att Niklas tog över fastigheterna samma dag. Köpeskillingen stannade vid 3,5 miljoner kronor, uppdelat på 2,7 miljoner kronor för de tre fastigheterna och 800 000 kronor för samtliga inventarier, allt från såsslevar till bord och stolar.

– Nu kommer jag att driva uthyrningsdelen vidare själv, men restaurangdelen har jag inte någon koll på. Jag hoppas på att hitta en krögare som vill arrendera restaurangen och även hotelldelen redan till sommaren, säger Niklas Nilsson.

KindaMat och Växtkraft Kinda kommer tillsammans med Niklas Nilsson att leta krögare.

– Vi ska ha en träff och spåna efter uppslag till någon som vill driva verksamheten vidare. Allt finns ju, så att det är bara att dra igång, säger Niklas Nilsson.

Niklas har en del planer på gång när det gäller värdshusfastigheten:

– Planer finns på att göra om vindsvåningen till permanenta lägenheter och framtiden får utvisa om det blir lägenheter även i festsalen på övervåningen. Det hänger på om jag får tag i någon krögare, i annat fall får jag tänka om.

Mellan värdshuset och Gästgivarhotellet ligger tingshuset som ägs av Kinda kommun. I dag har öppna förskolan Glimten verksamhet i lokalerna.

– Blir tingshuset till salu framöver är jag intresserad av att köpa även den fastigheten, säger Niklas Nilsson.

Niklas Nilsson äger flera fastigheter i Kisa och Åtvidaberg. I Kisa är Träningshuset på Storgatan, Himlabackens förskola på Grönedegatan samt två fastigheter till på samma gata, Järnvillan på Östgötagatan, fyra bostadshus på Ödängsområdet, Wallinhuset bakom ICA och en verkstadslokal strax norr om Kisa. I Åtvidaberg äger Niklas en förskola samt hyreshus. Han är dessutom delägare i de båda förskolorna.

Om köpet av kulturfastigheterna runt Tingshustorget i Kisa säger han:

– Jag är mycket nöjd med affären. Det är mycket fastighet för pengarna.

Dukat och klart.  Det är bara för en krögare att dra igång, allt finns, säger Niklas Nilsson. Foto: Lars-Göran Bexell
Dukat och klart. Det är bara för en krögare att dra igång, allt finns, säger Niklas Nilsson. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om