Det var just LRF Konsult som tillsammans med Swedbank och Sparbankerna, och i detta fallet specifikt Kinda-Ydre Sparbank, som presenterade Lantbruksbarometerns vårsiffror 2018, där utvecklingen under 2017 belyses extra, samt inledningen på 2018 och en förväntad framtid.
Verksamma inom lant- och skogsbruk är luttrade såtillvida att de lever under omständigheter där de själva inte styr sitt respektive företags ekonomiska utveckling. De är i en situation där yttre faktorer som ett varierande virkes-, mjölk- eller köttpris styr utvecklingen.
Det är kort sagt samma situation som i de flesta andra branscher efterfrågan och tillgång som ger avtryck i kassaboken.
Pensionsfrågor
Några sammanfattande trender inom lantbruks- och skogsbruksbranschen såväl när det gäller riket och regionalt, som lokalt i Ydre och Kinda, är att lönsamheten stabiliserats för alla inriktningar inom näringen, möjligtvis förutom växtodlarna.
-Det är vidare en hög investeringsvilja i branschen, förklarade Kjell Åsen, Företagsrådgivare på Kinda-Ydre Sparbank. De med behov av djurstallar satsar på detta, medan andra satsar på andra typer av byggnader och eller maskiner. Ofta med en baktanke att ha möjlighet att bredda sin verksamhet med någon typ av entreprenad.
En annan högst märkbar trend inom branschen är satsningar inom energiområdet, och där är solenergin i det närmaste helt dominerande.
Det var också det råd de sakkunniga delade med sig av, just att undersöka möjligheter till biinkomster och nya affärsmöjligheter. Ett annat område som togs upp var planeringen inför pensioneringen.
Många ser gården och fastigheten som sin pension. Men det är inte att rekommendera, eftersom den höga investeringsviljan under senare år medför att tillgångarna ofta är högt belånade.
-Din gård är inte din pension, var rådet samtidigt som detta illustrerades av att endast tre av tio verksamma lantbrukare uppgivit sig vara nöjda med sin pensionssituation.
Bättre lönsamhet
Gemensamt för de flesta kurvor som ritades upp inför den församlade skaran lant- och skogsbrukare, som närvarande vid redovisningen, var att de pekar snett framåt uppåt, även om riktningen planat en smula på senare tid.
Det finns ett lönsamhetsindex som för vår region visade minus 12 våren 2017 och nu istället ligegr på plus 6. Det ska jämföras med plus 5 som är riksgenomsnittet.
Drygt 60 procent av regionens lantbrukare planerar för en förbättrad lönsamhet genom att effektivisera produktionen. Och det är faktiskt den högsta andelen i landet. En fjärdedel, lika många som riksgenomsnittet, uppger att de har tillräckligt god lönsamhet för att täcka alla löpande utgifter inklusive en acceptabel lön. Och 15 procent uppger att lönsamheten även räcker till för att täcka framtida investeringar.
-Då ska vi ändå veta, sade Martin Sundström, från LRF Konsult, att det alltid är så att investeringar i maskiner i realiteten blir större än vad planerna var från början. Maskiner går ju sönder ibland, som alla vet.
Rekommendation
Om vi ser till antalet jordbruksföretag så är det en ständigt minskande skara. En jämförelse mellan 2010 och 2016 visar att det var drygt 71 000 företag 2010 och knappa 63 000 2016.
Men i Kinda kommun är inte minskningen i antal jordbruksföretag inte lika uppseendeväckande, knappt synbar faktiskt, från 257 2010 till 256 2016. I Ydre är minskningen större såväl i reella tal som procentuellt, från 145 2010 till 128 2016.
Antalet sysselsatta inom branschen, som omfattar jordbruk, skogsbruk och jakt, samt trädgårdsnäringen, har minskat från 373 2010 till 355 år 2015. Det är den senaste tillgängliga siffran. I Ydre är motsvarande siffror 220 2010 och 177 2015.
En intressant faktauppgift är att prisutvecklingen på skogsfastigheter bara fortsatt uppåt. Enligt de senaste uppgifter betalas mellan 500 och 700 kronor per skogskubik, och med ett snittpris på drygt 600 kronor.
-Det innebär att vi här i Ydre och Kinda har de högsta skogspriserna i hela region 3, vilket omfattar Östergötland och Västra Götaland, sade Martin Sundström.
Han berättade om de språng som skogspriserna haft, dels kring sekelskiftet när IT-kraschen ställde till det inom andra branscher och skogen lockade nya investerare. Det sammanföll även med fallande räntor. År 2008 och 2009 var det däremot ett hack i uppgången, i samband med Lehman Brothers kraschen.
-Om jag ska lämna någon liten rekommendation nu, så skulle det kunna vara att skogspriserna i Värmland är mycket låga, och därmed attraktiva. Jag tror priserna kommer att gå upp där, med tanke på större efterfrågan från Västkusten och Halland, ja från Södra Cell Värö norr om Varberg, avslutar Martin Sundström.