Nostalgiafton i Tolvmannabacken med nostalgifilm och underhållning

I ingången till restaurangen på Tolvmannabacken står en glad man och hälsar alla välkomna, det är Per-Magnus Jonsson som står för evenemanget. "Det blir nog bra det här!" säger han strax innan Nostalgiaftonen tar fart.

Efter slalomkarriären tog intresset för segling vid för Göran Marström och han tävlade i OS fyra gånger med katamaran och tog hem en bronsmedalj. Foto: Lovisa Monell

Efter slalomkarriären tog intresset för segling vid för Göran Marström och han tävlade i OS fyra gånger med katamaran och tog hem en bronsmedalj. Foto: Lovisa Monell

Foto:

Kinda2017-03-03 07:48

Det var för sju år sedan Per-Magnus flyttade hem till Kisa igen efter att ha bott i Tranås i flera år. Gammal slalomåkare som han var tog han sig snabbt till backen igen för att få uppleva gamla minnen och få utlopp för sitt favoritintresse. Det var i backen som han en dag mötte Gernot Linsmeier, en av hans före detta slalomkompisar.

När Jonsson och Linsmeier var unga tävlade de i Kisa skidklubb, som den då hette. När de nu sågs, så många år senare, kom Jonsson med idén att de skulle ha en återträff och prata gamla minnen. Av en slump träffade han en annan man samtidigt i backen som berättade att han hade ett band och Jonsson tänkte för sig själv att kvällen redan var komplett. Han ringde runt till sina gamla slalomvänner och alla blev de positivt överraskade om arrangemanget. Och så igår var det dags för nostalgiaftonen och var vore ett bättre ställe att hålla till än i backen?

I inbjudan till allmänheten sas att de "gamla" slalomstjärnorna Asbjörn Linge, Gernot Linsmeier, Göran Marström och Sverker Lundberg skulle vara på plats men under kvällen syntes också flera andra skidfantaster. För den som inte blev road av alla berättelserna fanns coverbandet CIA för underhållning. De spelade en blandning av 60- och 70-tals musik med fokus på Beatles och Rock. På en projektor visades film och bilder från gamla tider och restaurangen stod öppen för den som var sugen på en bit mat.

Någon som tycker evenemanget är en jätterolig idé är Sverker Lundberg, han började åka för Kisa skidklubb runt 1966. Han berättar att det då fanns runt 100 personer i klubben.

- Vi var ett gäng alltså. Det var min äldsta bror Magnus som introducerade slalomen för mig, han hade varit i Sälen och gått i skidskola och fastnat. Så ett tag var jag och alla mina tre bröder aktiva.

Han berättar också om tävlingar och den så kallade Kalle Anka Cupen som varje år hade deltävling i Kisa där de bästa sedan fick åka till Duved och tävla.

- I vilket fall som helst är det fantastiskt kul att träffa alla igen, gamla järngänget, nu är vi alla här! Det var 40 år sedan jag träffade vissa av dem, säger Lundberg.

Någon annan som också varit med och tävlat i Kalle Anka Cupen är Göran Marström.

- Första gången jag såg utförsåkning var när familjen var på semester i Norge över midsommar. Vi tältade i Trollstigen och Stryn och varje år hölls det skidtävlingar där i samband med helgen. Jag tror jag var runt tio år då.

Marström berättar hur han där och då fick intresset och sedan gick hem och försökte härma.

- Jag bodde i Åtvidaberg så jag och en kompis åkte tåget till Sätravallen varje söndag och tränade. Ett år bestämde vi oss att över julen åka till Åre där vi gick en kurs.

Efter det hittade han till Kisabacken och cirka tolv år senare var Marström själv och tävlade i backarna han hade sett i Norge som tioåring.

Hur bra han var vill han inte uttala sig om men vännerna runt honom säger att han var troligen var rankad som en av Sveriges 15 bästa.

- Jag var med och tränade med landslaget några gånger. Jag minns en tävling där Ingmar Stenmark var med, han måste ha varit tolv år då eller så. Tävlingen var i Tärnaby och störtloppstävlingen var på Ryfjället. Men då fanns det inga liftar så lokalbefolkningen fick bogsera upp oss, först med snöskoter och sen sista biten med snövässlor.

Strax efter det åkte Marström till Österrike och där bröt han benet, så illa så att karriären var över.

- Jag bröt det två gånger och det tog lång tid innan det läkte. Men efter det fann jag ett intresse för segling istället. Jag har varit med i OS fyra gånger med katamaran varav en gång blev jag bronsmedaljör.

De fyra männen som står samlade, skrattar innan de böjer sig fram över en gammal slalombild för att fortsätta sin diskussion vem mannen på bilden är.

- Tänk så otroligt många timmar vi har tillbringat i den här backen.

Gernot Linsmeier, Per-Magnus Jonsson och Asbjörn Linge pratade minnen från tiden de åkte utför i tolvmannabacken. Foto: Lovisa Monell
Gernot Linsmeier, Per-Magnus Jonsson och Asbjörn Linge pratade minnen från tiden de åkte utför i tolvmannabacken. Foto: Lovisa Monell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!