"Nu ä dä kölsvart om kvälla"

Bengt Andersson har hela sitt liv bott i Trossbonäs som ligger naturskönt längst ute på en udde i sjön Åsunden. Konstnär Christina Hult-Lundgren från Kisa har skildrat Bengt och hans liv med bild och text och i morgon har hon vernissage på sin utställning, Bengt i Trossbonäs - En nära konstskildring, i Kisa bibliotek.

År 1963 kom elektriciteten till Trossbonäs.

År 1963 kom elektriciteten till Trossbonäs.

Foto:

Kinda2018-02-02 15:00

- Idén med att skildra Bengts liv började redan 2009, då jag besökte honom och han satt under en av lönnarna med sin höns springande omkring honom. Tre år senare började jag måla motiv från Trossbonäs, säger Christina Hult-Lundgren.

I torpet Trossbonäs som är ifrån mitten av 1700-talet växte Bengt Andersson upp med sin storebror Arne och lillasyster Margareta.

- I akryl, olja, akvarell och grafit tillsammans med lite text vill jag visa en glimt av hur det kunde vara att växa upp, utan lyse, med en isdös till att förvara maten i och utan alla andra bekvämligheter i ett kök och ett litet rum, säger Christina Hult-Lundgren.

Bengt trivs och bor kvar i sitt vacker belägna barndomshem så att bilderna berättar även hur det är hos honom idag.

- För att få tankarna till bilderna extra levande har Christina gjort ett försök att skriva på dialekt, en dialekt som Bengt behärskar med den äran.

Här följer ett exempel på text som är till akrylmålningen "Höstminne". Det är 1963 och elektriciteten kom till Trossbonäs:

- Nu ä dä kölsvart om kvälla men dä ä en van ve från början. Dä va på hösten 1963 som de va en revolution här ute i Trossbonäs, då va då vi fick ström hit å vi fick lyse i stuga. Tänk sen kunde en bare trycke på en knapp å så blev dä ljust. Vilken skillnad dä blev när en inte behövde krångle mä fotogenlampa längre.

- Men dä söm förvånde öss allra mest dä var när far min sa, Vi ska köpe öss en tv. han åkte till Kisa å köpte en tv. En trodde att en så i syner. Fölket runt här ikring köm och ville se, vi hade stuga full. Dä va så högtidligt fast en nästan inte kunde se nån bild, dä mest flimrede men ändå kändes dä så stort å märkvärdigt.

Christina Hult-Lundgren skaffade sig merparten av sin utbildning i bildskapande mellan åren 1963 och 1972. Sin första jurybedömda utställning hade hon 1973. Totalt har Christina haft 65 samlingsutställningar, varav elva har varit jurybedömda och 44 separata utställningar.

- Mitt konstskapande inspireras framförallt från naturen och hittar motiv från skiftande miljöer. Jag vill att mina bilder ska väcka minnen och känslor samt förmedla glädje och livslust.

I morgon har Christina vernissage för ytterligare en utställning, Bengt i Trossbonäs-En nära konstskildring. Kultursekreterare Sofia Fälth invigningstalar och hon kommer även att tillsammans med Erik Zentio bjuda på sång och musik. Utställningen pågår till 6 mars.

Konstnär Christina Hult-Lundgren skildrar Bengt Andersson liv i bild och text. Foto: Lars-Göran Bexell
Konstnär Christina Hult-Lundgren skildrar Bengt Andersson liv i bild och text. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om