Nu är Kisa-ån sitt naturliga jag igen

Sedan år 2012 har Kisa-ån varit en del av projektet "Unio Crassus for Life". Ett EU-finansierat projekt som har till syfte att rädda den tjockskaliga målarmusslan i landets vattendrag, vilket innebär att man får en förbättrad vattenkvalité och gynnsammare livsmiljö för både människa, djur och natur. Nu har projektet varit inne i sin aktiva fas vilket gör att Kisa-ån snyggats till och återfått sitt naturliga flöde.

Det är Lars Gezelius och Urban Hjälte som lett arbetet med restaureringen av Kisa-ån. Här visar de upp den tjockskaliga målarmusslan som är ett tecken på ett friskt vattendrag.

Det är Lars Gezelius och Urban Hjälte som lett arbetet med restaureringen av Kisa-ån. Här visar de upp den tjockskaliga målarmusslan som är ett tecken på ett friskt vattendrag.

Foto:

Kinda2014-06-10 06:50


- Totalt är vi fem länstyrelser, med Skåne som projektledare, som har sökt pengar till projektet. Hela projektet, som löper till år 2016, finansieras av 50 miljoner kronor, det kan verka mycket pengar för att bara rädda målarmusslan men den är faktiskt en symbolart för ett hälsosamt och levande vattendrag. Nu är Kisa-ån ett mycket trevligare vattendrag med naturligare och mer varierat flöde som gynnar alla organismer, säger Lars Gezelius som är biolog på Länsstyrelsen och projektkoordinator i Östergötland.
I Östergötland är det tre åar som ingår i det omfattande restaureringsarbetet, Kisa-ån tillsammans med Kapellån i Linköping och Storån i Åtvidaberg. Av hela budgeten utgör bara Östergötlands åar drygt två miljoner kronor, alltså en mycket liten del. De områden som kan finansieras av EU-pengar måste ingå i Natura 2 000. Sådana områden innehåller arter och miljöer som antingen är utrotningshotade eller anses värda att skydda och bevara. I Östergötland finns det över 250 stycken Natura 200-områden och Föllingsö är en av dessa.
- Projektet har haft en lång startsträcka innan det egentliga arbetet har kunnat påbörjas. Vi har skaffat mängder av tillstånd med allt från markägare till grannar. Vi har även varit tvungna att mäta åns flöde och räknat ut vilka åtgärder vi behöver att göra, säger Lars Gezelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om