Nu brinner det i knutarna i Ulrika: ”Varför händer inget här?"

Nu börjar invånarna i Ulrika att tröttna. Beslut är taget, plats finns, och för varje dag som går blir det mer angeläget. Men inget händer, absolut ingenting. -Det var vid Företagarföreningens årsmöte, som vi inom Byalaget tog upp frågan för diskussion, och vi ställer helt enkelt frågan till Linköpings kommun, varför det aldrig blir byggstart för ny brandstation.

Bertil Andersson i Ulrika, liksom Byalaget och Företagarföreningen, undrar vad som hänt med den utlovade brandstationen. Foto: Alf Wesik

Bertil Andersson i Ulrika, liksom Byalaget och Företagarföreningen, undrar vad som hänt med den utlovade brandstationen. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-03-31 10:57

Det är Bertil Andersson i Ulrika som är talesperson för Byalaget och i denna fråga även Företagarföreningen.Det är nu hela tre år sedan Byalaget såg till att det drogs fram fiber till den anvisade tomten i samhället, där en ny Räddningsstation ska byggas.

-När nu tomtplatsen äntligen verkar vara klar så frågar vi oss här i Ulrika vad som hänt med frågan. Det hela har ju helt stannat av igen.

Frågan adresseras till berörda beslutsfattare i Linköpings kommun, som de uttrycker sig, och dessutom RTÖG, Kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland, där förutom Linköping, även Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg ingår. Förbundet samarbetar även med Motala och Vadstenas räddningstjänster.
Ulrika är visserligen den minsta av Linköpings kommuns 19 tätorter, med blott 200 invånare, men kanske i större behov av en brandstation än någon annan ort.

-Ja, det tycker ju i alla fall vi här. Och det grundas bland annat av det faktum att det tar väldigt lång tid om vi ska förlita oss på att Kisa brandkår larmas åt, eller Linköpings. Det är 2,5 mil till Kisa och Rimforsa, 4,5 till Linköping och drygt tre mil till Boxholm och Mjölby.
-Kommunen borde efter tre år kunnat ta ett beslut att bygga det här lilla huset. Men det verkar vara kärvt, det känns som frågan drabbats av infektion.

Bertil Andersson säger att ortsborna är mycket tacksamma över sin brandkår på bygden. Att den omfattar tolv personer och att det inte finns några vakanser.
-Problemet är att den nuvarande stationen från 1957 med tiden har blivit alldeles för liten. Den rymmer inte alla nya saker som ska finans på en modern station, som elverk, båtar och allt större fordon.

-Som det är nu kan de bara ta in ett fordon i hallen. Det fungerar inte, helt enkelt. Särskilt som de nu även är en förlängd arm för ambulansverksamheten. Brandmännen rycker ju ut och har patienterna under kontroll till dess att ambulansen anländer, när det är den typen av allvarliga larm.
Det saknas även bra personalutrymmen och omklädningsrum, liksom något samlingsrum där de exempelvis kan bedriva utbildning.

Det handlar om trygghet. Det handlar om att säkra till personer som vill tjänstgöra som deltidsbrandmän.
-Absolut, vi kan inte vara utan grabbarna där nere på stationen, säger Bertil Andersson. Räddningstjänsten har ju varit ute och diskuterat alla praktiska saker vid ett par tillfällen, redan för tre år sedan. Nu duger det inte att skjuta på det hela längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om