Nu får östgötarna välja vårdcentral

I dag införs fritt val av vårdcentral i Östergötland. Kisa vårdcentral hoppas att få behålla sina vårdtagare och satsar på läkarmottagning även i Rimforsa.

Kinda2009-09-01 06:39

Från och med i dag är det fritt fram att lista sig på vilken vårdcentral man vill i Östergötland. Just nu finns det ett 40-tal att välja mellan, därav sju privatägda.
Ytterligare några privatägda vårdcentraler ligger startgroparna, däribland en i Åtvidaberg. Lilla Åtvidaberg ser med andra ord ut att få två vårdcentraler.

Ett alternativ i Kinda
I Kinda finns det dock fortfarande bara ett alternativ: landstingets vårdcentral i Kisa. I dag har vårdcentralen cirka 9 500 listade vårdtagare. Frågan är om det blir någon skillnad när folk får välja själva.
- Nja, det är ju svårt att säga, säger vårdenhetschef Yvonne Johansson. I det första skedet tror jag inte det. Men möjligen kan det vara några i gränstrakterna i Ydre, Ulrika eller Åtvidaberg som vill lista sig här. Och det kan ju vara några i Rimforsa som jobbar i Linköping och väljer att lista sig där.

Öppet i Rimforsa
Faktum är att vårdcentralen i Kisa redan vidtagit åtgärder för att få behålla Rimforsaborna. Redan i våras infördes läkarmottagning ett par eftermiddagar i veckan. Och det slog väl ut.
- Ja, det var väldigt positivt, säger Johansson. Det är många som hört sig för nu efter sommaren om när vi ska öppna igen.
Och så blir det också. Läkarmottagningen i Rimforsa kommer att hålla öppet måndag, tisdag och onsdag eftermiddag plus ett par torsdagar i månaden.
Om ett par veckor utökas dessutom verksamheten med provtagning. Laboratoriepersonal kommer att finnas i Rimforsa måndag och onsdag eftermiddag plus hela tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om