Nu gillar han Ydre igen

Nu gillar Dan Eliasson Ydre igen. Annat var det för ett år sen. Men sen dess har Ydre tecknat avtal om att ta emot 40 flyktingar. Problemet är att locka hit dem.

Dan Eliasson på kommunkontoret i Österbymo.

Dan Eliasson på kommunkontoret i Österbymo.

Foto:

Kinda2008-10-18 04:05


För nästan exakt ett år sen publicerade Migrationsverket en "svart lista" på 14 kommuner i Sverige som inte tog emot flyktingar. Dåligt, tyckte generaldirektör Dan Eliasson, speciellt som det rådde högkonjunktur just då.
En av de uthängda kommunerna var Ydre. Orättvist, tyckte kommunalrådet Inga Arnell-Lindgren eftersom Ydre tagit emot många flyktingar genom åren.

22 flyktingar
Sen dess har Ydre slutit avtal om att ta emot 40 flyktingar med uppehållstillstånd. Problemet är att få vill flytta hit. Just nu bor bara 22 flyktingar i Ydre.
Enligt Arnell-Lindgren arbetar dock kommunen aktivt för att få fler. Bland annat har man kontakt med Malmö och Södertälje, där problemet är det omvända.
- Nästa vecka kommer det en buss från Södertälje med folk som kan tänka sig att flytta hit, berättar Arnell-Lindgren.

Eliasson i Ydre
Det och mycket annat fick Dan Eliassson veta när han gästade Ydre i torsdags. Det gamla grollet verkade fullständigt glömt och landshövding Björn Eriksson sken som en sol.
Landshövdingens turné med generaldirektören genom Östergötland omfattade besök i både Norrköping, Linköping och Österbymo och journalistuppbådet var faktiskt störst på det sista stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om