Ann Hultén-Nygren, det är hon som bossar över Kulturskolans nya teaterverksamhet. Som fritidsledare och medlem i teaterföreningen Emerentia har hon ett stort kontaktnät bland barn och ungdomar runt om i kommunen.
Tillsammans med nära 40 deltagare i fyra olika grupper drog hon under förra veckan igång teatersatsningen som bidrar till att bredda kulturutbudet i Kinda ytterligare.
– Genom Emerentia märkte vi att det fanns ett stort intresse bland barnen för en regelbunden teaterverksamhet. Istället för att Kulturskolan skulle konkurrera med oss kompletterar vi nu varandra. Det känns fantastiskt kul att vi äntligen är igång, jag har ju haft gott om tid att förbereda mig, säger Ann Hultén-Nygren.
Veckans första
På onsdagarna är det Kisa och Folkets hus som gäller för Kulturskolans nya teaterledare. Med två olika grupper för barn mellan sju och tolv år är det full fart från eftermiddag till kväll. Som start på verksamheten står improvisation och lek på schemat, detta för att alla ska lära känna varandra och bli helt bekväma.
– Jag tycker att man ska utgå från barnen och deras intressen. Jag vill inte sätta ett manus i händerna på dem från början, utan det ska få växa fram, de ska få skapa själva, säger Ann Hultén-Nygren och fortsätter:
– Jag hoppas att den här satsningen kommer att leda till ett utökat samarbete mellan Kulturskolans alla ben.
Efterfrågan har varit stor, i alla fall om man frågar den teatergrupp som är först ut varje vecka.
Redan efter två träffar är de övertygade om att det kommer bli mängder av roliga teaterminnen.
– Det kommer att bli många skratt, säger Lova Nysten...
– Och så får man leka och träffa nya vänner, fyller Elsa Ydringer i.
Vad är då det bästa med teater tycker ni?
– Att man får bjuda på sig själv, säger Julia Lindell.
– Och att ge folk ett gott skratt, menar Viggo Nygren.
Ökat lavinartat
På torsdagarna fortsätter teatertåget norrut i kommunen till Rimforsa, även där finns två engagerade grupper. Sedan Musikskolan blev Kulturskolan i augusti förra året har verksamheten vuxit på ett storartat sätt, från 205 elever till 550.
– Det är fantastiskt roligt, nu har vi fyra ben som alla växer hela tiden. Det är positivt att kulturutbudet breddas och att man får möjligghet att uttrycka sig på flera olika sätt, säger kulturskoleansvarig Mattias Engå och fortsätter:
”Gjuta fast”
– Det finns massor av idéer på lur, men det viktigaste nu är att vi syr ihop påsen och arbetar in vårt nya koncept. Vi måste gjuta fast de verksamheter vi har och få en hög kvalité på dem. Jag är oerhört nöjd över allt vi har hunnit med sedan starten förra året.