Nu kan du se kommunfullmäktige direkt

Nu har Kinda börjat att sända sitt kommunfullmäktige direkt. Under tisdagens möte var det premiär. Tanken är att det i framtiden även ska gå att se mötena i efterhand.

Simon Gustavsson arbetade med tisdagskvällens sändning från kommunfullmäktige i Kinda.

Simon Gustavsson arbetade med tisdagskvällens sändning från kommunfullmäktige i Kinda.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2022-04-21 14:30

När kommunfullmäktige i Kinda sammanträdde på tisdagskvällen möttes ledamöterna av riggade kameror och livesändningsutrustning i möteslokalen Leoparden.

Tanken är att medborgarna från och med nu ska kunna följa mötet i realtid och på tisdagen var det alltså premiär.

Skötte tekniken gjorde Simon Gustavsson.

Efter att mötet avlutats börjar han att montera ner sin utrustningen. Men han tar en paus för att prata med oss och slår sig ner på en stol vid ett bord, där bland annat en bildmixer finns uppställd.

– Det har gått bra, säger han om sändningen.

Han berättar att han kommer från Hjo och driver en egen firma.

Simon Gustavsson säger att han arbetar över hela Sverige och att han besökt några kommunfullmäktigemöten tidigare.

undefined
Från och med nu ska medborgarna kunna följa Kindas kommunfullmäktige direkt.

Enligt Johan Sandell, kommunsekreterare på Kinda kommun, var det inte helt klart om det skulle gå att sända under mötet. Bland annat krävdes lite förberedelser, som att se till att uppkopplingen fungerade bra. Därför kom information ut om sändningen först samma dag på kommunens hemsida.

– Jag hoppas att det här inte leder till att ledamöterna blir försiktigare, säger han om att mötena numera går att följa direkt.

Direktsändningen verkade dock inte ha den inverkan. I stället var debatten livlig och mötet pågick fram till sent på kvällen.

Förutom att kunna följa mötet är även tanken att medborgare ska kunna se kommunfullmäktiges sammanträden i efterhand.

Men efter tisdagskvällens möte fanns ingen fil upplagd.

Malin Forsberg, kommunikationsansvarig på kommunen, förklarar att det beror på tekniska problem som är relaterade till den nya streamingplattform som kommunen köpt in.

– Det var lite barnsjukdomar, säger hon.

undefined
Sammanträdet i Kindas kommunfullmäktige pågick till sent på kvällen.

Sändningen ska däremot ha gått att se i sin helhet under kvällens möte. Tanken är att man även ska kunna se mötet textat efteråt.

Under kvällens sammanträde avhandlades en mängd punkter. Bland annat fattades beslut om det visions- och strategidokument som ska ligga till grund när kommunens nya översiktsplan tas fram.

En annan punkt som vållade debatt var frågan om medlemskap i RTÖG. Där var förslaget från kommunstyrelsen att räddningstjänsten skulle bedrivas i egen regi. Däremot var ledamöterna oeniga kring tilläggsyrkanden.

Samlingen beslutade även om att godkänna kommunens årsredovisning och att ge ansvarsfrihet till nämnder och ledamöter. På dagordningen fanns även flera motioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!