Nu kommunorganisation spikas i augusti

En nu organisation för Kinda Kommun har varit på tapeten under flera år tillbaka. Nu har det blivit skarpt läge och målet är att beslut om en ny organisation kommer att tas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i augusti.

I augusti klubbas Kinda kommuns nya politiska organisation. Foto: Lars-Göran Bexell

I augusti klubbas Kinda kommuns nya politiska organisation. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-06-26 14:00

Under hösten 2012 var tanken att Kindas politiker skulle börja ta fram en ny organisation för kommunen men hösten blev turbulent då först dåvarande kommunchef Anders Lind sa upp sig och dåvarande kommunstyrelsens ordförande Anders Ljung avsattes av sina egna partikamrater. Sedan dess har kommunens organisation stöts och blötts fram och tillbaka. Men efter att kommunchef Rosie-Marie Fors tidigare i våras fick i uppdrag att göra en organisationsutredning och en plan för genomförandet så kommer man nu allt närmare en i många stycken helt ny organisation. På extrainsatt möte med kommunstyrelsen och på fullmäktige i måndags presenterade Fors utredningen.

Ett av målen med en ny organisation är att skapa förutsättningar för kommunstyrelsen att styra , leda och följa upp. Kommunstyrelsen kommer förutom dessa funktioner innehålla bibliotek samt kultur och fritid. Ett annat mål är att skapa en enkel och tydlig organisation. För att ta fram underlaget till en ny organisation har arbetsformen varit i workshops där man diskuterat var ansvaret för olika delar av kommunen ska ligga. Alla nämnder och kommunstyrelsen har arbetat med detta i samband med nämndmöten i april, maj och juni. Samsynen har varit stor under processen. Antalet ledamöter i de politiska grupperingarna har diskuterats och förslaget är att minska ledamöter i nämnder och kommunfullmäktige till sju respektive 31 från dagen nio respektive 35. De partier som kommer att förlora mandat i fullmäktige är socialdemokraterna med två och centern och sverigedemokraterna som tappar ett var. En helt ny nämnd, jävsnämnd, kommer att bildas med tre ledamöter. Även en anställningsmyndighet kan bli aktuell att bilda och förslaget här är att Kinda kommun ska vara anställningsmyndighet.

Utöver nämnda nämnder kommer kultur- och fritidsnämnden och miljö-, bygg- och räddningsnämnden att försvinna 1 januari 2018. Den sistnämnda nämnden kommer att ligga i en ny nämnd, samhällsbyggnadsnämnden i vilket även drift och underhåll, fastighet, lokalvård, kost och medborgarkontoret ingår.

Socialnämnden byter namn till vård- och omsorgsnämnd. Namnbyte blir det även på barn- och utbildningsnämnden som från årsskiftet blir bildningsnämnden. Under kommunstyrelsen inrättas ett utskott med namnet Attraktion.

Nu kommer utredningen att gå vidare till de politiska partierna och målet är att beslut om den nya organisationen ska tas på kommunstyrelsens sammanträde i augusti och när fullmäktige samlas i slutet av samma månad.

I oktober/november kommer ledamöter väljas in till nämnderna som träder i kraft 1 januari 2018. Fullmäktiges 35 ledamöter sitter kvar till valet nästa höst och blir därefter 31 till antalet.

Kommunchef Rosie-Marie Fors.
Kommunchef Rosie-Marie Fors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om