Tidigt i höstas gick Växtkraft Kinda på offensiven mot de varsel som började läggas och som har fortsatt även i år. Totalt har närmare 300 Kindabor varlstas om uppsägning under de senaste halvåret.
Växtkraft Kinda tog hjälp av konsulten Harry Nylund för att söka EU-medel till bland annat utbildningsinsatser hos företag som hade eller riskerade varsla personal.
- Jag skickade iväg ansökan om EU-medel i mitten på februari och fick svar att att Växtkraft Kinda beviljats drygt 5,1 miljoner kronor i slutet på mars, säger Harry Nylund.
Mest pengar
De sju företag som kommer att få dela på de exakt 5 134 545 kronorna (de så kallade varselpengarna) är Gyromek, Procell, Lottendals Industriservice, Finess Hygien, Abena, Swedish Tissue och Rimaster i Kisa.
- Vi är den kommun som fick mest pengar av de tre i länet som sökt, säger Leif Eriksson, ordförande i Växtkraft Kinda.
Kinda fick som sagt drygt 5 miljoner av de sju EU-miljonerna som hamnade i Östergötland. De två andra knappa miljonerna gick till Väderstadsverken och SAAB.
Styrgrupp
En styrgrupp har bildats för att hålla ihop projektet, Ulf Johansson och Leif Eriksson från Växtkraft Kinda, Conny Karlsson och Gisela Anderö, fackliga representanter, Jesper Käll, Rimaster i Kisa, Madelene Rogersten, Finess hygien och Abena. Harry Nylund ingår i gruppen som projektstöd.
Nu ska företagens personal utvecklas
I höst drar en av de största utbildningsinsatserna någonsin igång i sju företag i Kinda. Det är Växtkraft Kinda som står bakom satsningen som innebär att drygt 5 miljoner i EU-stöd ska gå till att bredda och fördjupa yrkeskompetensen i de sju företagen som har eller riskerar varsel av personal.
Styrgruppen med Harry Nylund, Jesper Käll, Margrit Hensler, Ulf Johansson, Leif Eriksson och Madelene Rogersten. I gruppen ingår även Gisela Anderö och Conny Karlsson.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!