Invånarna i Kinda kommun kunde på måndagen läsa på kommunens hemsida att flera gamla planer upphävs. Det handlar om en detaljplan i Rimforsa, två byggnadsplaner i Rimforsa samt en ändrad stadsplan från 1958 för Kisa Municipalsamhälle.
Enligt Maria Hedberg, Plan- och byggchef i Kinda kommun, gör man det för att "städa upp" inför en stor satsning som sjösätts nästa år.
– Det jag kan säga i korthet att man i Sverige ska jobba med en mer digitaliserad samhällsbyggnadsprocess, säger hon.
Det innebär att alla detaljplaner i Sverige på sikt ska digitaliseras. I samband med det har Lantmäteriet gått igenom gamla akter hos kommunen.
– Då har vi blivit uppmärksammade på att små remsor mark ligger kvar i några gamla planer. De har inget syfte och då är det bättre att man upphäver dem, säger Maria Hedberg.
Själva upphävandet i sig kommer enligt henne inte att få någon särskild effekt.
– Det är mer ett steg att städa för att minska risken för otydligheter.
Projektet går under namnet "Smartare samhällsbyggnadsprocess". Tanken är att första delen av det ska sjösättas 1 januari nästa år. Då ska, som minst, alla nya detaljplaner i Sverige göras tillgängliga digitalt. Det säger Malin Klintborg, som är Lantmäteriets uppdragsledare för satsningen.
Ursprunget till arbetet är ett regeringsuppdrag, där önskemålet var att digitaliseringen ska kunna användas i plan- och byggprocesserna i kommunen.
Flera myndigheter är inblandade i projektet. Förutom lantmäteriet ingår Boverket, Länsstyrelserna och SKR, Sveriges kommuner och regioner, i arbetsgruppen. Tanken är att dokument som detaljplaner ska finnas tillgängliga nationellt. I dag förvaras dem hos den kommun som upprättat planen.
Just detaljplaner hör till den första delen som sjösätts. Enligt Malin Klintborg ska de se likadana ut för alla Sveriges 290 kommuner.
– Från och med 1 januari 2022, ska alla nya detaljplaner som kommunerna tar fram vara digitala, säger hon.
På sikt är tanken att man snabbare ska kunna få ett besked när man söker bygglov. Med hjälp av artificiell intelligens ska den som exempelvis vill ansöka om ett bygglov snabbare kunna se om detaljplanens krav uppfylls.
– Men innan vi har fått det fullt realiserat i landets 290 kommuner, så har det nog hunnit gå en stund, säger Malin Klintborg.