Den KLT-linje som idag går mellan Kisa och Vimmerby ska gå via riksväg 23/34 istället för vägen via Björkhult. Den ska tajma Östgötatrafikens buss mellan Horn/Hycklinge och Kisa så att byte kan ske. På eftermiddagen ska bussen istället anpassas till Krösatågens tider. Det är lösningen på pendlingsproblematiken som S, M och KD presenterar i sin nya politiska plattform för Kinda.
– Det är en stor dag, en stor nyhet. Det här har vi hållit på och kämpat med i många år, säger Christer Segerstéen (M).
Förändringen kommer lagom till höstterminen 2023. Om Östgötatrafiken beslutar att lägga ner linjen från Horn faller visserligen den här lösningen. Men i styret tror man att förändringen kommer att öka resandet, och att linjen därför kommer att behållas.
En annan av punkterna rör tillagningskök i Horn. Ett sådant kök ska finnas på orten, men det ska föregås av en utredning.
Varför inte bara använda det befintliga köket i Stångågården, vad är det som ska utredas?
– Vi måste ju se till vår ekonomi och att vi får bra kvalitet. Nånting var det ju ändå som gjorde att man stängde det här köket. Då kanske man inte har utnyttjat potentialen av köket fullt ut, säger Lena Käcker Johansson (KD).
– Utredningen ska ju också visa vilka möjligheter som finns det för drift vid elbortfall, vilka möjligheter finns det att laga mat på totalen, behövs det några investeringar, tillägger Conny Forsberg (S).
Hur lång tid det kommer att ta återstår att se, säger de.
En lite cynisk tolkning skulle kunna vara att utredningen är den eftergift S och KD gett M för att skjuta projektet på framtiden.
– Ingen av oss är ju betjänt av att man stressar till nånting, säger Forsberg.
– Samtidigt är vi ju inte betjänta av att förhala det fyra år, för då har vi inte uppfyllt våra vallöften heller, inflikar Käcker Johansson.
Trion lovar även en ökad medborgardialog. Inbjudan att delta i möten om Kindas nya översiktsplan finns redan ute. Forsberg förutsätter även att dialog kommer att föras om framtiden för Tornhagens förskola.
Hur kommer ni att väga medborgarnas åsikter mot tjänstemännens förslag?
– Det blir ju en politisk dialog utifrån vilka uppgifter som kommer in. Vi måste ju nån gång ta ställning till hur vi tänker. Tänker vi rent i kronor och ören eller tänker vi långsiktigt, strategiskt. Det är såna saker man ställs inför som politiker, säger Forsberg.