Ny fabrik på gång

En ny toalettpappersfabrik i Kisa kommer att utredas under våren. Det är Swedish Tissue AB (pappersbruket) som funderar på att vidareförädla sitt eget råpapper.

Uppåt för Swedish Tissue. Stora investeringar kan vara på gång i Kisa. I varje fall ska de utredas.

Uppåt för Swedish Tissue. Stora investeringar kan vara på gång i Kisa. I varje fall ska de utredas.

Foto:

Kinda2003-03-10 07:28

Bakgrunden är att bruket nyss fått tillstånd att tillverka 70 000 ton papper mot tidigare 35 000 ton. En ny fabrik skulle innebära nya jobb till Kisa.
- Det är ju naturligt när vi har råpapperstillverkningen här, säger pappersbrukets tekniske chef Willy Lindell. Den ökade volymen skulle vi då kunna använda till egen tillverkning.
Han betonar att företaget kommer att behålla sina gamla kunder som mest tillverkar hygienartiklar som blöjor och dambindor. Tanken är inte att konkurrera med dem utan att ge sig in på marknaden för toalettpapper och hushållspapper.
- Konsumtionen av mjukpapper stiger med cirka tre procent om året i västvärlden. Vi tror det finns ett utrymme för oss även om det förstås blir slagsmål om marknadsandelar när det kommer en ny aktör.
Faktum är att det har tillverkats toapapper förr i Kisa. I början av 70-talet tillverkade Finess både toalettpapper och hushållspapper men lade sen ner tillverkningen. I dag handlar det dock om helt annan teknik.
Sedan i höstas ägs Swedish Tissue AB av engelska LPC Group med säte i Leicester. LPC är en av Storbritanniens största tillverkare av just toa- och hushållspapper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om