Ny nedfart i skidbacken tar form

Om någon trodde att det råder sommarstiltje i Tolvmannabacken i Kisa, så kan det snabbt dementeras. Vi kunde för bara någon vecka sedan berätta om skidanläggningens nya satsning på att lagra snö från den ena säsongen till den andra i syfte att få en snabb och tidig säsongspremiär. Och nu sätter dessutom arbetet igång med att anlägga en helt ny nedfart till kommande vinter.

Tolvmannabacken i sommarskrud. Den nya nedfarten kommer att sträcka sig öster om nuvarande pister, till vänster på bilden. Foto: Alf Wesik

Tolvmannabacken i sommarskrud. Den nya nedfarten kommer att sträcka sig öster om nuvarande pister, till vänster på bilden. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-06-28 09:45

Avtal om förberedande skogsavverkning

Tolvmannabackens vd Johan Larsson berättar att skidanläggningens geografiska läge medför extra krav på effektivitet och snöproduktion. Detta innebär bland annat att det just nu i backen finns 10 000 till 15 000 kubikmeter sparad snö.

-Samma dag som vi stängde för säsongen så började vi samla ihop den konstgjorda snön och lade den i en stor hög vid nedfarten. Den täckte vi sedan med runt 3 000 kubikmeter flis och bark, som vi fått från Kindasågen, upplyste driftsansvarige Jonathan Bexell om i artikeln.

Fliset räcker till ett 70 till 80 centimeter tjockt lager och det i sin tur räcker för att snön inte ska smälta. Till ett kommande år kan pilotprojektet mycket väl utvecklas och ännu mer snö lagras.

Alla kostnader

Det kan också behövas eftersom Tolvmannabacken är mycket expansiva för närvarande. Helt nyligen undertecknades ett avtal mellan fastighetsägaren A H Johanssons Donationsfond, vilken förvaltas av Kinda kommun, samt arrendatorn Tolvmannabacken AB om skogsavverkning i området.

En sådan ska möjliggöra en helt ny nedfart till kommande säsong. Arrendatorn förbinder sig att stå för eventuella kostnader, om intäkterna för virket inte täcker samtliga avverkningskostnader.

Vidare i avtalet:

"Det åligger Tolvmannabacken AB att utföra och bekosta borttagning av stubbar och andra erforderliga markarbeten. Arrendatorn är skyldig att skaffa de tillstånd som erfordras för sin verksamhet."

Den nya nedfarten kommer att sträcka sig öster om nuvarande pister och sträcka sig ner emot MK Kindas anläggning. Det är dock reglerat i avtalet att motorklubbens verksamhet inte ska påverkas på något sätt av den nya nedfarten eller avverkningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om