Ny operativ chef på räddningstjänsten i Kinda

Efter sju år med liknande uppgifter Linköping har nu Kisakillen Ulf Jonsson fått en tjänst som operativ chef hos räddningstjänsten i Kinda. Nu går de första dagarna åt att få ordning på kontoret och sätta sig in i de nya uppdragen.

Ulf Jonsson är nyanställd som operativ chef på räddningstjänsten i Kinda. Foto: Morgan Karlsson

Ulf Jonsson är nyanställd som operativ chef på räddningstjänsten i Kinda. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-08-17 10:32

Ulf Jonsson som tidigare var deltidsbrandman i Kisa blev sedan ansvarig för bland annat räddningstjänstens utbildningar i Linköping. På den tjänsten blev Jonsson kvar under sju år, tills i måndags, då det blev dags att kliva in på Kisas räddningsstation igen, nu som operativ chef.

– Ulf Jonsson kommer att ansvara för utbildningar och personalgrupperna här, förklarade räddningschefen Thomas Blixt. Det är en värdefull ryggsäck med kunskap som Jonsson nu har med sig från sin tidigare erfarenhet av de sju åren i Linköping, samt även som brandman.

Något som ligger på Jonssons schema framöver är att besöka kommunens högstadieelever för en informationsträff.

– Statistiken visar att 90 procent av de anlagda bränderna på landsbygden sker av ungdomar, och därför går vi ut till årskurs sju och åtta med informationsmöten, för att få till ett uppvaknande hos ungdomarna, förklarade Jonsson.

– Sjuorna kommer få en lite allmän information om säkerheten kring trafik, vatten och brand. Detta sker både med teori och praktiska övningar till våren. Årskurs åtta kommer däremot få en djupare information om lag och straff.

– Genom en landsomfattande kampanj med namnet "Upp i rök" så visar vi här straffskalorna för dessa anlagda bränder, vilka oftast klassas som mordbrand. Då är det inte längre den som tänt själva elden som blir dömd utan även kompisar som inte avbröt det hela samt deras föräldrar.

Nya rutiner

De anlagda bränderna på Sveriges skolor har tidigare dalat under några år, fast nu tyvärr vänt uppåt. Vad detta beror på vet ingen med säkerhet, fast det kan vara faktorer som en allt tuffare press på ungdomen, frustration samt en ökad mångkultur, tänker Jonsson

– Detta med mångkulturen är inget illa menat, utan mer så att vi alla kanske vuxit upp med olika erfarenheter och regler under uppväxten. Något som måste till i skolorna är en dialog och kanske nya rutiner då en allt större synlighet motverkar bränder.

Räddningstjänsten i Kinda vill uppmana alla föräldrar att ha en dialog med sina barn om de konsekvensers dessa bränder kan medföra med de hårda straffskalorna för mordbrand.

– Dessa pojkstreck borde ju aldrig ens existera, avslutade Ulf Jonsson.

Under hösten väntar en informationskampanj som vänder sig till kommunens högstadieelever, för att väcka synen på anlagda bränder.
Under hösten väntar en informationskampanj som vänder sig till kommunens högstadieelever, för att väcka synen på anlagda bränder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om