Ny organisation ska trimma upp Kinda

På måndagskvällen beslutades även formellt den nya politiska organisationen i Kinda kommun, i samband med att kommunfullmäktige behandlade ärendet.

Partiledarna för majoriteten i Kinda, Lena Käcker Johansson (KD), Hans Måhagen (S) och Björn Hoflund (M), ska nu få frågor av mer strategisk art att behandla i kommunstyrelsen. Foto: Dennis Petersson

Partiledarna för majoriteten i Kinda, Lena Käcker Johansson (KD), Hans Måhagen (S) och Björn Hoflund (M), ska nu få frågor av mer strategisk art att behandla i kommunstyrelsen. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kinda2017-08-31 11:15

Syftet med omorganisationen är att kommunstyrelsen ska ges nya möjligheter att styra, leda och följa upp olika beslut – alltså en mer strategisk karaktär, än tidigare där alltför många frågor av mindre karaktär hamnat på kommunstyrelsens  bord.
– Tanken är också att organisationen ska bli enklare och tydligare, förklarade kommunalrådet Hans Måhagen (S), i samband med att ärendet diskuterades. Sedan är det ingen nackdel att vi nu får tre ganska jämnbördiga nämnder, plus kommunstyrelsen.

Han tänker på dels Vård- och omsorgsnämnden, dels Utbildningsnämnden som tillsammans kommer att omfatta cirka 300 medarbetare och omsätta cirka 200 miljoner kronor. Detta ska jämföras med Samhällsbyggnadsnämnden med 150 medarbetare och en omsättning på 130 miljoner kronor.
Kommunstyrelsen, parallellt med dessa tre stora nämnder, har till sitt förfogande cirka 30 medarbetare och en omsättning på 30 miljoner.

När nu den politiska organisationen har slagits fast i själva upplägget fortsätter arbetet med en rad delbeslut, innan allt kan träda i kraft den 1 januari nästa år. Det handlar politiskt om att slå fast reglementen för nämnder och kommunstyrelsen, delegationsordningar, arvoden för politiker, val till jävs- och samhällsbyggnadsnämnd.

Det sistnämnda eftersom det är nya nämnder. Jävsnämnden ligger bredvid de övriga nämnderna och ska behandla frågor där någon eller flera av de tre stora nämnderna, behandlar frågor som rör dem själva, det kan vara exempelvis vid bygglovsförfarande och liknande.

Det finns möjligheter att göra korrigeringar om det visar sig vara nödvändigt. Och beslut ska fattas i kommunfullmäktige.

Den stora frågan är nu hur förvaltningsorganisationen kommer att utformas. Alltså vilka chefer, tjänstemän och övriga anställda som ska vara var. I stora drag följer förvaltningsorganisationen, den politiska organisationen.

Ny samhällsbyggnadschef ska rekryteras senast första veckan i oktober för att kunna träda in i januari. Hur sedan förvaltningarna internt kommer att utformas, blir en fråga för kommande förvaltningschefer.
– Detta arbete måste vara klart så snart som möjligt och senast den 1 december, förklarade Hans Måhagen. Vi har fått rådet, och jag håller med, att när vi nu inlett arbetet med omorganisation så måste vi slå fast den så fort det bara går.

– Det skapar nämligen oro för alla berörda att inte veta vad som kommer att ske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om