Ny projektledare för regionnätet

Mats Arendt presenterades nyligen som ny projektledare för det regionnät från Vimmerby och Kinda som är under projektstadiet.

Fr.v. Mats Arendt, Ulf Alestam, Hans Måhagen samt Björn Persson

Fr.v. Mats Arendt, Ulf Alestam, Hans Måhagen samt Björn Persson

Foto:

Kinda2017-10-21 06:00

E.ON Elnät byter namn och heter från och med den 1 oktober E.ON Energidistribution AB. Under torsdagen var representanter från E.ON Energidistribution AB i Kisa för att träffa referensgruppen i Kinda under ett möte.

Tidigare erfarenhet

Här drogs lite information om den kommande driften och hur kontakten med markägarna fortgår. Fast det stora scoopet var att presentera den nya projektledaren för det kommande regionnätet.

Mats Arendt har arbetat på E.ON sedan 2005 och har varit projektledare för liknande arbeten tidigare. Exempelvis nätet mellan Höllviken och Skanör, där den gamla ledningen plockades ner och ett nytt elnät byggdes upp.

Flaskhals

Projektgruppen som Arendt nu ingår i består av elva deltagare, och nu fortgår planeringen med riksnätets fem stationer, som sedan ska anslutas med det mindre lokalnätet i Kisa, Horn, Gullringen , Södra Vi och Vimmerby.

- Vi har börjat projektera för stationerna, fast ej för ledningen, informerar Arendt.

Övriga projekt hoppas E.ONs representanter Ulf Alestam, tillstånds- och rättighetsfrågor och Björn Persson, ansvarig för regionkontakterna, ska komma igång under 2018.

- Det är ju tillträdet till marken som nu är vår flaskhals på grund av att Lantmäteriet dröjer med sina resultat. Fast vi planerar att ha en färdig ledning år 2020, berättar Alestam och Persson.

Lämna besked

- I första hand strävar vi efter en frivillig överenskommelse med markägarna, i annat fall tar vi in Lantmäteriet för att genomföra en värdering av aktuell mark.

- Vad som påverkar dessa utdragna svarstider vet vi inte, fast vi känner oss stressade över att inte kommit längre under de åtta år som gott från att planeringen startades. Vi är ju måna om att kunna lämna klara besked till kommunerna.

- Vi har ju ett ansvar där då kommunerna har ett behov av en säkrare elförsörjning.

Snabbare lagning

Projektets budget är på 230 miljoner kronor för regionnätet och med lokalnätet inräknat är budgeten på upp mot 300 miljoner kronor. Här är ersättningar för mark inräknat

Trion berättade vidare att en luftburen ledning är snabbare att laga vid eventuell händelse jämfört med en som är nedgrävd.

Markrätter

Arbetet som kommer starta i Vimmerby och gå vidare mot Kisa lockar många enterprenörer, då det är ett attraktivt projekt med dess längd och storlek. Detta skapar stora möjligheter även för lokala entreprenörer på orterna

- I de bästa världar hoppas vi kunna starta arbetet under sommaren 2019, fast det hela beror på markrätterna, avslutar Björn Persson och Ulf Alestam.

Mats Arendt är E.ONs utsedda projektledare för riksnätet mellan Kinda och Vimmerby. Foto: Morgan Karlsson
Mats Arendt är E.ONs utsedda projektledare för riksnätet mellan Kinda och Vimmerby. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om