Ny räddningsstation i Kisa ett steg närmare byggstart

Vår tidning har vid ett flertal tillfällen i denna tidning berättat om arbetet med planering av en ny brandstation i Kisa, en ny Räddningsstation. Den nuvarande stationen från 1947 har dömts ut av de som förstår bättre, och många tycker att förberedelsearbetet inför nybyggnationen tagit alldeles för lång tid.

Ny räddningsstation i Kisa är ett steg närmare byggstart

Ny räddningsstation i Kisa är ett steg närmare byggstart

Foto:

Kinda2017-03-01 09:00

Nu har så äntligen ett avgörande beslut tagits  kommunfullmäktige har antagit ny detaljplan för Mjällerumsområdet och därmed tas ingen hänsyn till argument från sju klagande grannar.

Den nuvarande stationen har alltså 70 år på nacken vid det här laget och även om den rustades och byggdes till 1992, så är det inte nog. Lokalerna uppfyller inte de behov som brandfolket har och bristerna är så stora att det krävs alltför omfattande arbeten att anpassa lokalerna. Därav beslutet att bygga helt nytt.

De första stapplande stegen togs 2008. Sedan vandrade frågan fram och tillbaka innan kommunstyrelsen i april 2014 tog beslut att lägga ut ett uppdrag åt berörda förvaltningar att ta fram ett planprogram.

Året efter, i början av 2015, tog sedan kommunstyrelsen beslutet att påbörja projektering och ny detaljplan för en ny brandstation på Mariaberget i Kisa.

Det aktuella området var inte detaljplanerat sedan tidigare. Området är ganska flackt men mot öster krävs en hel del sprängning och schaktning.

Blåljus och sirener

Byggnadens högsta höjd anges till 15 meter plus att en högre mast får placeras på området. Utfarten vid såväl utryckningar som för besökande till stationen kommer att ske mot Industrivägen. För säkerhets skull kommer dock en nödutfart att anläggas direkt ut mot Ydrevägen, i det fall korsningen är spärrad på grund av trafikolycka eller liknande.

Någon form av hastighetsdämpande åtgärder kan komma att anläggas på Ydrevägen. Stationen och verksamheten bedöms inte störa omgivning "mer än försumbart". Statistik från åren 2009 till 2013 visar att det sker i snitt 275 utryckningar per år. Cirka 60 av dessa sker mellan 21 på kvällen och 06 på morgon.

Vid utryckningar under dagtid använder fordonen blåljus och sirener, nattetid endast blåljus.

Synpunkter

Länsstyrelsen och Trafikverket har inget att erinra mot planförslaget, inte heller Försvarsmakten eller Eon. Däremot har sju fastighetsägare i en gemensam skrivelse anfört klagomål.

De menar att frågan om ny infart till Tolvmannadalen bör lösas innan byggstart av ny räddningsstation, men om den frågan löses har de inget att erinra mot trafiksituationen.

-Däremot kvarstår våra synpunkter på val av plats för ny räddningsstation. Kommunen har valt den mest olämpliga platsen för nyproduktion av räddningsstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om