Ny verksamhet i Stjärneviks huvudbyggnad

Efter att huvudbyggnaden i Stjärnevik renoverats och annonserats ut för uthyrning, så är nu det stora huset återigen fyllt med möbler och boende.

Från det nya köket har de en härlig utsikt som vetter mot Åsunden och parken bakom huset.

Från det nya köket har de en härlig utsikt som vetter mot Åsunden och parken bakom huset.

Foto:

Kinda2017-12-19 10:30

Stjärnevik ingår i en stor donation som Otto Göran Pauli donerade till Riddarhuset år 1883. Huvudbyggnadens bottenvåning är troligen uppförd på 1700-talet.

500-600 kvadratmeter

Kring 1830 byggdes en ny paradvåning en trappa upp och den dekorerades med fina tapetbårder och tryckta dörröverstycken som finns bevarade till våra dagar.

Det stora huset har under en period blivit renoverat både utvändigt och invändigt och nya hyresgäster söktes sedan till de 500-600 kvadratmetrarna.

Olika verksamheter

Nu har vår tidning varit på besök för att se hur allt blev och vem som slutligen står som hyresgäst.

I det nybyggda och fina köket som vetter mot Åsunden möter vi paret Jenny och Peter Gustavsson. De trivs verkligen bra i det stora huset. Här har de dels sin privata bostad, en verksamhet med familjehem och akutboende samt kontor för parets övriga verksamheter.

Tak över huvudet

- Inriktningen med familjehem startade redan då vi bodde i Lindhem, fast då de boenden trivs och ofta blir kvar hos oss så blev vi snart trångbodda, berättar Peter Gustavsson.

- Här ges vi en större möjlighet att hjälpa fler. Utöver de som bor här mer planerat, så har vi även ett akutboende som finns tillgängligt för dem som snabbt behöver komma iväg och få ett tak över huvudet.

Stort julsällskap

- En grundtanke är att varje boende kanske behöver vår hjälp under ett till ett och ett halvt år, innan de exempelvis är stabila in sin drogfrihet och har en ordnad ekonomi för att sedan slussas ut i samhället och åter igen klara sig själva.

- Fast en del flyttar aldrig ut från oss. Då de trivs, så blir en del kvar. Nu till jul exempelvis, så samlas här 15 personer, vilket är mycket trevligt, informerar Gustavsson.

En passande väg

Då några av de boende vill ha något att ägna sig åt, så kan de få vara behjälpliga vid parets övriga verksamheter.

- Det är mycket individuell anpassning hos oss, och vi försöker hitta en väg som passar de olika individerna. Vi försöker att inte ha fler än fyra boende samtidigt, då vi känner att kvaliteten försämras om vi har för många att ägna oss åt, informerar paret.

Egen erfarenhet

- Vi driver detta på sidan av Lindhems övriga verksamheter, då Lindhem är ett vinstdrivande företag. Här är det viktigt att en eventuell vinst går tillbaka till verksamheten och de boende.

- Ägnar man sig åt detta, så är det viktigt att det görs med hjärtat. Jag har en erfarenhet där jag exakt vet vad de pratar om. Därigenom så har vi kanske en större förståelse än andra.

- Själv har jag testat det mesta. Jag har sovit under parkbänkar lite varsomhelst, fast sedan tagit mig tillbaka, så pass att jag numera bor i detta säteri och har totalt 30 anställda.

Öppna kort

Paret som drivit familjehem under sju år har alltid gjort det med öppna kort och informerat grannar och övriga bekanta om detta.

Så även i detta fall, då de förklarade för Riddarhuset vilken verksamhet som var på gång innan hyreskontraktet var påskrivet.

Vuxna förebilder

- Då det kostar en slant att hyra det här huset så passar det ju perfekt för vår del att kombinera vårt eget boende med familjehemmet.

- Vidare så är det ju underbara miljöer att få vistas i för dem som kanske tidigare levt på stadens gator, avslutar Peter Gustavsson.

En av de boende nämns här som "Mariana" och hon berättar att Peter och Jenny Gustavsson är de vuxna förebilder som tidigare saknats.

Gör något bra

- Här är det skönt, lätt och ledigt då jag inte längre behöver känna pressen från det tidigare umgänget. Peter och Jenny är två klippor i mitt liv som nu låter mig hitta tillbaka till mig själv på denna neutrala plats.

Peter förklara känslan med att ägna sig åt detta.

- Då jag som sagt vet vad de går igenom, så är det en härlig och älskvärd känsla då vi lägger oss på kvällen och vet att vi gör något bra för många, då inte bara för dem som bor här, utan även inom andra projekt med liknande inriktningar runt om i landet.

Kandidat som årets Östgöte

Peter Gustavssons stora hjärta visar sig tydligt, då vi under intervjun lyssnar till radion som står på i bakgrunden. På denna radio meddelas plötsligt att just denna Gustavsson på andra sidan bordet är en valbar kandidat till årets Östgöte.

Detta är en utnämning som Radio Östergötland arrangerar, och nu återstår det fem valbara kandidater, varav Gustavsson är en av dessa. Med en nominering som följer har radions lyssnare chans att rösta på bland annat denna hjälpande man, fram till den 28 december. Vinnaren presenteras sedan den 29 december.

Nominering: "Som nykter alkoholist hjälper han nu andra med samma problem. I sitt företagande ger han människor som hamnat snett en andra chans i livet".

Fr. v. Paret Peter och Jenny Gustavsson tillsammans med "Mariana", en av de boende i Stjärneviks huvudbyggnad. Foto: Morgan Karlsson
Fr. v. Paret Peter och Jenny Gustavsson tillsammans med "Mariana", en av de boende i Stjärneviks huvudbyggnad. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om