Nya brandmän önskas till Horn

Nu behöver räddningstjänsten i Horn mer folk. Annars äventyras på sikt Hornkårens framtid. Hög medelålder och besparingskrav gör att kåren minskar.

Tre veteraner i räddningstjänsten i Horn: Börje Carlsson, Mattias Ekeroth och Conny Rödin. Men nu behövs det påfyllning i kåren.

Tre veteraner i räddningstjänsten i Horn: Börje Carlsson, Mattias Ekeroth och Conny Rödin. Men nu behövs det påfyllning i kåren.

Foto:

Kinda2009-06-24 06:35


- Är det så att folk vill ha en räddningstjänst i södra Kinda så är det dags att säga till nu. För det går inte att komma och klaga efteråt.
Det säger Mattias Ekeroth på räddningstjänsten i Horn.

Tunt med folk
Det är inte första gången det är tunt med folk i Hornkåren. Men kanske den allvarligaste. För i lågkonjunkturens Kinda finns förslag på stora besparingar även på räddningstjänsten: 170 000 i år och 500 000 nästa år.
Det innebär att det är lätt att dra in tjänster som ändå inte är tillsatta. Eller som Ekeroth uttrycker det:
- Vi tycker ju det vore bättre om politikerna fick ta beslut när vi har folk här. Nu är det så lätt att dra ner när det saknas.

Tre grupper
Hornkåren ska i dag ha tre grupper med tre man i varje. Grupper som har jour var tredje vecka. En man saknas dock och en annan slutar snart.
Från den 1 juli dras jourbemanningen ner till totalt åtta man, från den 14 augusti till sju man och från nyår, troligen, till sex man.

Hög medelålder
Problemet är att "veteranerna" i kåren börjar komma upp i åren. Tre man fyller till exempel 57 år i år. Det kanske inte låter så mycket. Men räddningsjobbet är fysiskt krävande och det gäller att klara fystest och läkarundersökning varje år.
- Vi har nog haft fyra-fem de senaste åren som varit intresserade men inte klarat testet, berättar Conny Rödin. Det har varit både kvinnor och karlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om