Det är inte så att det är något direkt fel på lokalerna vid Kisa Vårdcentral. Det är en oerhört vacker byggnad och den har tjänat sina syften i det närmaste perfekt. Sedan byggnationen för ganska jämnt 60 år sedan har den dessutom renoverats vid ett par tillfällen.
Men tiden är ändå räknad för Kisa Vårdcentral.
- Ja, precis som Reine Sundell på fastighetsavdelningen säger, så är det flödet som inte fungerar. Och trots att vi försökt med olika åtgärder att anpassa utrymmena efter dagens vårdkrav så går det inte, säger Camilla Lindberg, verksamhetschef vid Kisa vårdcentral.
Byggkostnader
Detta innebär att hon räknar med ett besked inom bara ett par dagar. Antingen blir det omfattande ombyggnationer av lokalerna, eller också nybyggnation. I vilket fall som helst talar vi om en mycket stor investering.
Ingen varken kan eller vill i dagsläget berätta om i vilken storleksordning investeringen skulle hamna, men vi kan konstatera att det byggdes en nå vårdcentral i Smålandsstenar helt nyligen och att den investeringen, när alla fakturar är sammanräknade, hamnar någonstans på mellan 60 och 80 miljoner kronor. Själva byggkostnaden kostade 61,8 miljoner kronor.
Camilla Lindberg visar mig runt i lokalerna i Kisa. Det är breda korridorer, stora mottagningsrum och över huvud taget stort överallt. Och det är tjusigt, om än lite slitet här och där.
- Ja just de stora ytorna kan man förstås tycka vara mycket trevliga, säger Lindberg medan hon vandrar genom lokalerna, men för vår del är de mycket opraktiska. Det skapar onödigt mycket fysiskt jobb, liksom att vi betalar för mycket luft i hyra.
Utöver att flödet inte fungerar i enlighet med hur en modern vårdcentral ska drivas, så pekar Camilla Lindberg dessutom på en rad konkreta problem. Det är dels ventilationen som av naturliga skäl, eftersom den har många år på nacken, inte håller modern standard vad gäller såväl effekt som buller.
Snabbare flöde
Det saknas vidare ett så kallat av-emballagerum, där försändelser och gods ska packas upp och integreras i verksamheten på ett hygieniskt sätt.
- Det får vi göra i korridoren idag, för att klara kraven, och det är naturligtvis inte bra.
Vidare är receptionen inte alls bra utformad. Detta eftersom registrering inte kan ske avskiljt och privat.
- Det medför att vi har tvingats införa andra rutiner, där det bara sker en första registrering vid receptionen, och att sedan ett mer ingående samtal får ske i något angränsande mottagningsrum. Det skapar förstås extra jobb.
Verksamhetschefen är över huvud taget, precis som många andra, bekymrad över det tilltagande våldet i vårt land, och vill därför kunna anpassa vårdcentralen till moderna krav på sekretess och säkerhet.
- Vi vill överhuvudtaget ha ett snabbare jourflöde än vad som är möjligt idag.
Det nuvarande hyresavtalet med fastighetsägaren Hemfosa Fastigheter AB går ut 2020 och i god tid till dess måste ett beslut om hur Kisa Vårdcentral ska drivas vidare fattas.
- Ja, och vi här i verksamheten har redan vänt på alla stenar och gjort en undersökning, som vi redovisat för fastighetsavdelningen. Enligt vår utredning krävs antingen en omfattande ombyggnation eller en total nybyggnation. Mycket talar för det senare, eftersom dessa lokaler ser ut som de gör.
Hämmar rekrytering
Nästa steg är att det tas ett beslut att gå vidare med frågeställning och att en projektledare utvärderar de alternativ som finns. Innan det sedan kommer tillbaka till verksamheten, innan det är dags för slutligt politiskt avgörande.
Allt grundar sig i att en effektiv drift av en vårdcentral, allt sedan Hemsjukvårdsreformen 2014, måste drivas annorlunda.
Ökat behov i Kisa
Vården är under ständig utveckling och rent konkret kan sägas att olika former av team-samarbeten är prioriterade och kommer att bli så framtiden.
- ,Då är det hämmande att vi inte kan bedriva ett sådant upplägg idag i våra lokaler. Dessutom är det faktiskt så att det hämmar nyrekryteringen av allmänläkare och sjuksköterskor, att vi inte jobbar i enlighet med en sådan strategi.
I övrigt ser inte Camilla Lindberg någon som helst fara för Kisa Vårdcentrals framtid, trots att lokalerna inte fungerar perfekt.
- Jag bor själv i trakterna av Hycklinge i södra länsdelen, och jag vet ju vilka sträckor vi har till Linköping. Den senaste tidens utveckling har istället visat ett ökat behov och ett växande krav på en perfekt fungerande vårdcentral i Kisa.
Som alla vet är tanken med primärvården i dess nuvarande form att den ska omfatta de flesta krämpor och vårdinsatser. Personalstyrkan i Kisa uppgår till 30 personer.
Det är idag brist på sjuksköterska och allmänläkare.
Camilla Lindberg har god erfarenhet av planeringsbiten sedan hon jobbat flera år som såväl vårdenhetschef, som verksamhetschef, både i Östergötland och i Blekinge. I Ronneby var hon bland annat med om att flytta ihop en traditionell vårdcentral tillsammans med en distriktssköterskemottagning i helt nya lokaler i en ombyggd tandläkarstation.
- Det blev en enorm skillnad. Och jag tror nog att jag har hela personalen bakom mig även i detta fallet. Men det är klart, visst känns det i hjärtat. Det är en så vacker och välskött byggnad.
Idag innerymmer Danbomsgården förutom vårdcentral även verksamheter för psykiatri, försäkringskassa, Rörelse & Hälsa, tandvård, trygghetsboende och HVB-hem för ensamkommande. Camilla Lindberg framhåller att det enbart är positivt att vårdcentralen är samordnade med alla dessa verksamheter.
Däremot håller hon med om att det inte är någon nackdel att ambulansverksamheten, som för mycket länge sedan var kopplad till Danbomsgården, numera har lokaler i direkt anslutning till brandstationen.
Nu krävs antingen en rejäl ombyggnad och modernisering av lokalerna, eller också en flyttning av verksamheterna. Eller också en komplett nybyggnation.