Nyhetsåret i Kinda 2012

Minns ni vad som hänt under 2012? Nyhetsåret i Kinda har varit ovanligt händelserikt. Här följer en sammanställning av det första halvåret.

2012 började på bästa sätt för Rimforsakillarna Tobias Claesson, Simon Sverre och Marcus Karlsson. De var nämligen med när Östergötlands P15-lag tog SM-guld i innebandy.

2012 började på bästa sätt för Rimforsakillarna Tobias Claesson, Simon Sverre och Marcus Karlsson. De var nämligen med när Östergötlands P15-lag tog SM-guld i innebandy.

Foto:

Kinda2012-12-28 05:06


8 januari. Östergötlands P15-lag tog SM-guld i innebandy. Ett historiskt ögonblick där Rimforsakillarna Marcus Karlsson, Tobias Claesson och Simon Sverre hade nyckelroller i vinnarlaget.
- Det kommer nog att ta ett tag innan man fattar vad som har hänt, sa killarna.

20 januari. Efter en seg start på vintern var det äntligen säsongspremiär i Tolvmannabacken.

29 januari. SM i klassisk styrkelyftning avgjordes i Östersund. Grönedesonen Joakim Karlsson slutade sexa.
- Det känns helt okej, men jag hade hoppats på lite mer.

26 februari. 79-årige Lennart Nilsson valdes till ny ordförande i Kisa SK.
- Förhoppningsvis kan vi få lite fart på klubben igen. Jag tänker främst på skid- och gångverksamheten. Målsättningen är att engagera fler barn och ungdomar.
Samma dag valdes Thomas Blixt till ny ordförande i Kisa BK. Han ersatte Karl-Bertil Pettersson.

27 februari. 113 miljoner kronor. Så mycket kostar det att bygga om Värgårdsskolan, enligt nya beräkningar.
- Det blir betydligt dyrare än vad vi trodde från början, sa Anders Ljung (C).

29 februari. Det här läsåret var det 32 elever som valde bort grundskolan i Kinda. Det kostade kommunen omkring 2,5 miljoner kronor.
- Att elever väljer att gå i en annan kommun kommer vi aldrig ifrån. Däremot är det lite väl mycket med 32 stycken, sa Agneta Gatel, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

2 mars. Trots en del motstånd är kommunens samarbete med Kimilili fortsatt starkt. Nio politiker och tjänstemän flög till Kenya. Det var femte gången sedan 2006 som politiker och tjänstemän besökte Kimilili - en stad i västra Kenya med uppskattningsvis 150 000 invånare.

6 mars. Saabmuseet i Trollhättan var nära att gå förlorat, kanske var det på väg utomlands. Men Kisasonen Claes Johansson spelade en avgörande roll när museet räddades.

9 mars. En kartläggning visade att Kinda hade flest politikeravhopp i länet. Sammanlagt var det sex stycken politiker som hade lämnat fullmäktige sedan valet 2010.
- Det är naturligtvis inte bra. Men ser man på fall för fall så känns det mest som tillfälligheter. Vi har i alla fall inget virus i fullmäktige, sa fullmäktiges ordförande Eddie Näsström (M).

14 mars. Kinda kommun ställde flera krav på kraftbolaget E.ON kring den planerade vindkraftparken i Gröninge, mellan Horn och Hycklinge. Minska antalet vindkraftverk från 32 till 15, sa kommunen.

18 mars. Kommunen berättade att Anna-Lena Monell tar över Hornåbergs camping.

19 mars. Allhamra gymnasieskola prisades som årets teknikutbildning. Det stod klart sedan Teknikföretagen delat ut priset och prissumman på hela 250 000 kronor till skolan.

23 mars. Kisabördige skådespelaren Inger Nilsson deltog i SVT:s populära program Skavlan.

2 april. Det var knappast någon rusning till årets första medborgarträff som arrangerades i Tidersrum. Endast tre personer mötte kommunens representanter.

2 april. Enligt ett beslut från kommunstyrelsen läggs Björkfors skola ner efter vårterminen.

4 april. Infrastrukturprojektet som Kinda har tillsammans med Vimmerby, Hultsfred och Högsby fortsätter i ytterligare fem år.
- Förhoppningen är att fler kommuner hoppar på samarbetet, sa Anders Ljung (C), kommunstyrelsens ordförande.

10 april. Joacim Rocklöv från Horn är ett aktat namn inom hälso- och miljöforskning. Den här gången belönades han med 50 000 kronor av Umeå kommun.

12 april. 31 år fick räcka. I samband med Kisa Scoutkårs årsmöte tackade Curth och Monica Johansson för sig.
- Nu är det dags för den yngre generationen att ta över, sa paret.

14 april. Det anordnades en ceremoni i Horns kyrka till minne av offren i Titanic-katastrofen som inträffade för 100 år sedan.

5 maj. Annas Café i Horn fick nytt liv.
- Vi kommer att ha öppet året runt, sa Eva och Lina Edgar.

9 maj. Kisa Folkets Park ställde in marknadsfesten. Anledningen? Parken saknade ett giltigt alkoholtillstånd.
- Det är förstås tråkigt att vi har hamnat i den här situationen, sa ordförande Per Bergman.

10 maj. Med omedelbar verkan sparkade Södra två toppchefer; Peter Nilsson, vd för Södra Timber och koncernchefen Leif Brodén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om