Nykläckta undersköterskor

27 nya undersköterskor går ut omvårdnadsprogrammet i Kisa. Och sällan har väl samstämmigheten varit så total: "himla bra", "det bästa jag gjort", "jättenöjd" var några av orden när vår tidning pratade med några nykläckta undersköterskor.

Undersköterskor är vi allihopa. Och alla har vi jobb.

Undersköterskor är vi allihopa. Och alla har vi jobb.

Foto:

Kinda2002-06-07 05:30

Hela gänget hade sökt sig ut till Värgårdsudde när omvårdnadsprogrammet hade sin avslutning i onsdags. Kisasjön glittrade, kaffet doftade och de nya undersköterskebroscherna blänkte så vackert i solskenet.
De har gått i tre terminer för att bli undersköterskor. Utbildningen har köpts av Kinda kommun och länsarbetsnämnden från Birgittaskolan i Linköping. Teori har blandats med praktik och förutom vårdämnena har man läst svenska och samhällskunskap. Den sista terminen har alla fått välja en specialisering, till exempel inom sjukvård eller psykiatri.

"Erbjudanden överallt"
Nu går 27 nya undersköterskor ut och alla har jobb. En del fasta, andra sommarjobb. Faktum är att alla som gått ut kursen och som tidigare arbetat i någon annan bransch har sagt upp sig och sökt sig till vården. Och utsikterna till fasta jobb är goda.
- Man får ju jobberbjudande överallt, säger Tony Gagnebrant.
Tony kommer från Rimforsa och har tidigare jobbat på Schedevi Psykiatri. Nu går han tillbaka till Schedevi men med bättre utbildning och ett fast jobb.
- Det här är ju bland det bästa jag gjort. Jag har sån glädje av det och känner mig mycket tryggare med patienterna. Sen tycker jag bara det är en fördel att börja läsa när man fått lite mer livserfarenhet.

Teori och praktik har stämt
Han är mycket nöjd med uppläggningen av kursen.
- Himla bra. Vi har läst precis rätt ämnen och sen gått ut på praktik och kunnat använda oss av det vi läst. Det har stämt så himla bra.
Gunilla Karlsson är lika positiv. Hon började jobba inom vården när hon flyttade till Kisa 1999.
- Det har varit kanon. Det trodde jag inte från början men det har varit över förväntan.
Gunilla har nu sommarjobb och hoppas kunna få ett fast jobb med sin nya utbildning. Samma sak gäller Margaretha Dahlgren.
- Jag har jobbat lite inom hemtjänsten innan. Men jag tyckte att jag behövde lära mig lite mer. Nu hoppas jag på ett fast jobb här eller i stan. Helst vill jag ha ett jobb i Kisa.

Fin sammanhållning
Margaretha är nöjd med både undervisningen och själva klassen. Det har varit fin sammanhållning tycker hon.
- Sen tycker jag det varit roligt att gå ihop med de som är lite yngre; man lär sig så mycket.
Det här var den tredje kullen undersköterskor som går ut i Kinda. Någon mer kurs är inte aktuell just nu. Synd tycker flera av eleverna.
- Jag tror det vore bra, säger Tony Gagnebrant. Min sambo ville till exempel gå samma kurs. Här i Kinda finns det många timvikarier och LAS:are och det vore nog bra om alla fick den här kompetensen.
Sen blev det stor betygs och broschutdelning på badplatsen. Birgittaskolans biträdande rektor Kristina Wittheden fanns på plats liksom läraren Christina Calmblad. På kvällen blev det fest och sen, ja sen är det bara att börja jobba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om