Ärendet fanns med på ärendelistan när kommunstyrelsen i Kinda sammanträdde senast. Och det är ordföranden Hans Måhagen (S), som beskriver beslutet. Nämligen att helt enkelt lyfta ut beslutet och bereda det ytterligare.
-Ja, i och med att förutsättningarna plötsligt ändrats. Men det gör inget, eftersom detaljplanen ändå inte kan färdigställas innan en riskanalys för hela området gjorts. Vi har nu cirka tre veckor på oss.
I ett nytt ljus
Intressegruppen för bevarandet av godsmagasinet har själva tagit kontakt med länsstyrelsen och fått vissa garantier med sig hem till Kinda kommun.
-Gruppen säger sig även ha talat med Kinda-Ydre Sparbank, berättar vice ordföranden Björn Hoflund (M), och även där fått ett positivt gensvar. I det fallet rör det sig om ett bidrag i samband med att en ny fond inrättas.
Det har förekommit mängder med summor för bevarande av godsmagasinet, flyttning av det samma och som en slutlig åtgärd, rivning. Till en början var det beloppet 1,5 miljoner som Kindas politiker hade att väga mot de olika alternativen, sedan har det sjunkit efterhand och nu handlar det om 625 000 kronor.
-Även det är för mycket pengar för kommunen. Men om vi kan dra av ytterligare 250 000 kronor, som då Länsstyrelsen skulle ställa upp med, säger Hans Måhagen, och kanske ytterligare 100 000 från Kinda-Ydre Sparbank, så ställer sig ärendet i ett nytt ljus.
Kulturbyggnad
Kommunen slipper då även rivningskostnaden på 150 000 kronor, som det talats om.
Så det lutar åt att godsmagasinet kan räddas nu då?
-Förutsättningarna ökar väsentligt i alla fall. Nu när det finns ett konkret förslag där länsstyrelsen både går in som en part i Intressegruppen och med reda pengar, så tror jag vi kan hitta en lösning.
Björn Hoflund säger att det just varit pengafrågan som varit något av en hake hittills.
-Det har funnits massor av vittnesmål om att det är en viktig kulturbyggnad, men det har aldrig kommit med några pengar. Vi har hittills varit kritiska till att Kindas skattebetalare skulle stå för hela kostnaden.
En majoritet
De båda KS-topparna vill dock poängtera att det ännu inte fattats några formella beslut om en räddning. Men under förutsättningar att de positiva signaler som framkommit kan verifieras så tror de på en lösning.
-Vi har inte upplevt, förklarar Björn Hoflund, att det funnits en stark opinion för bevarande av godsmagasinet. Inte heller något större intresse från företag eller andra, att vara med och dela på kostnaden.
-Det är dock ett stort engagemang i en ganska begränsad gruppering. Och det är ju positivt att vi då kan hjälpa till. Och är länsstyrelsen med och stöttar ekonomiskt, så hamnar saken i ett helt nytt läge.
-Ja, det kan säkert bli en majoritet för någon slags bevarande av något slag, avslutar Hans Måhagen.