Nytt Kimilili-projekt delar alliansen

Kinda kommun ansöker om 275 000 kronor hos ICLD för att påbörja ett nytt samarbete med Kimilili. Men beslutet i kommunstyrelsen satt hårt åt. Det krävdes en votering som slutade 5-4. Moderaterna, folkpartiet och vänsterpartiet ville bordlägga ärendet.

Kinda2013-03-13 07:38


2006 tecknade Kinda kommun ett partnerskapsavtal med Kimilili i Kenya. Sedan dess har politiker och tjänstemän besökt Kimilili vid sex stycken tillfällen. Den senaste resan gjordes i januari.
Det nuvarande vatten- och energiprojektet är inne på slutspurten. I sommar kommer en delegation från Kenya till Kinda. Därefter görs det en slutrapport.

Fyra personer
Parallellt med vatten- och energiprojektet har Kinda kommun förberett ett nytt samarbete med Kimilili. Ett samarbete där ungdomar från Kinda och Kimilili ska involveras och byta erfarenheter med varandra.
Kommunen har nu ansökt om 275 000 kronor hos "Internationellt Centrum för Lokal Demokrati" (ICLD) till en förstudie. Pengarna ska bland annat användas till två resor under hösten 2013; en resa i varje riktning. Enligt ansökan är det Erik Björklund, Claes Brandén (MP), samt Pelle Lundström och Lena Johansson från FAUK som ska representera Kinda kommun och undersöka vilka möjligheter det finns för ett ungdomsprojekt. Kommunen skickade in ansökan till ICLD efter att kommunstyrelsen lämnat klartecken i måndags.

Krävdes votering
Men beslutet i kommunstyrelsen var långt ifrån självklart. Malin Svensson (M), Göran Landström (M), Lars Karlsson (FP) och Roger Nyman (V) ville bordlägga ärendet.
- Det blev väldigt bråttom eftersom ICLD:s ansökningstid löper ut den 15 mars. Vi inom moderaterna anser att ärendet kom upp för hastigt, därför yrkade vi på bordläggning, säger Malin Svensson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Det krävdes en votering som slutade 5-4. Pia Tingvall (C), Roger Rydström (S), Marie T Andersson (S), Claes Brandén (MP) och Pär-Anders Olovsson (C) röstade ja. Därmed skickades ansökan in till ICLD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om