Nytt konstgräs i Järnlundahallen

I februari 2009 blev Rimforsa med konstgräsplan. Nu åtta år senare var det så dags att byta ut det gamla konstgräset mot nytt.

Nu är det nytt konstgräs i Järnlundahallen. Foto. Morgan Karlsson

Nu är det nytt konstgräs i Järnlundahallen. Foto. Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-10-20 11:00

Järnlundahallen som ägs och drivs av kommunen är välbesökt. Det är inte många timmar under en vecka som hallen hittas ledig. Bokningar av hallen görs genom kultur och fritid på Kinda kommun.

Bara i Rimforsa finns det bland annat 17 ungdomslag inom fotbollen, som alla vill ha sin del av hallen till detta ska tilläggas att hallen är till för hela kommunen, där den framstår som en fantastisk möjlighet.

Olika skikt

Under februari 2009 öppnades denna plåthall bredvid silon i Rimforsa. Då lades det första konstgräset på marken som består av 38x26 meter, vilket nu slitits ut och därför har fått bytas ut under de senaste veckorna.

Konstgräset har en strålängd av 55 millimeter. Närmast golvytan läggs det 10 millimeter sand för att få den att ligga kvar, varpå det fylls av 30 millimeter gummigranulat. Kvar blir 15 millimeter strå av konstgräs.

Gummigranulat

Ytan borstas två gånger i veckan och harvas en gång per månad av Rimforsa Ifs anlitade planskötare.

– Det är noga att nivån av granulatet sprids ut jämt över fotbollsplanen, och vid behov kan de kontinuerliga mätningarna visa att man får sprida ut mer gummigranulat, informerar planskötaren Rolf Svensson.

Kostnaden

Företaget som står bakom konstgräset beskriver gummigranulatet i gräsplanerna som är valt med omsorg. Detta granuleras av bildäck och påverkar varken djurlivet eller miljön.

Planens optimala svikt kan uppnås på olika sätt. Oavsett konstruktion försöker man uppnå samma svikt hos konstgräsytan som hos naturgräs.

– Då det tidigare konstgräset var riktigt slitet och trasigt, så var det verkligen dags att byta ut det. Med bra skötsel så ska det nya materialet hålla under 10-15 år, förklarar Jimmy Bexell, chef för kommunens Teknik och Drift.

– Kostnaden för att montera bort och ta hand om det gamla konstgräset och inköp och inläggning av den nya konstgräsplanen landade på 674 000 kronor, avslutar Jimmy Bexell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om