Nytt ridhus blir vacker entré

Far och dotter Mannerson på Tävelstad gård i Rimforsa, Gustaf och Gabriella Mannersson, har fått bygglov för ett rejält ridhus som ska byggas intill den nuvarande anläggningen. - Det ger mig en helt annan möjlighet att träna och rida vintertid och på så sätt utveckla mina hästar, säger Gabriella Mannersson.

Tävelstad är redan idag en mycket välskött privat hästgård, med bostadshus, stall och paddock. Nu kompletteras gården med ett stort ridhus med måtten 66 x 30 meter, varav cirka 5 x 30 meter blir maskinhall med plats för hästlastbil, maskiner och utrustning.

Tävelstad är redan idag en mycket välskött privat hästgård, med bostadshus, stall och paddock. Nu kompletteras gården med ett stort ridhus med måtten 66 x 30 meter, varav cirka 5 x 30 meter blir maskinhall med plats för hästlastbil, maskiner och utrustning.

Foto:

Kinda2017-10-24 07:30

Ridhuset, som är modell större på 1900 kvm och med yttermåtten 30 x 65 meter, byggs omedelbart söder om nuvarande stallbyggnad och paddock.

- Ja, med gaveln snett ner mot riksväg 23/34, så det blir inte en långsida man möts av, säger förvaltningschef Yngve Blomberg.

Bättre lösning

Tävelstad gård ligger alldeles söder om Rimforsa. Det ligger ändå utanför planlagt område och när varken nämnden eller några grannar har haft några betänkligheter till planerna så blev bygglovsförfarandet något av en formsak.

Verksamheten vid Tävelstad drivs för eget bruk och trafiken vid riksvägen påverkas inte av byggnationen. Trafikverket har dessutom skriftligen meddelat att det inte har något att erinra mot planerna.

Facknämnden i Kinda, Miljö- bygg och räddning, är positiva till den vändning ärendet nu tar eftersom det tidigare talats om att uppföra ett tält för verksamheten och då med bredsidan mot riksvägen.

- En lösning som vi inte var så värst positiva till, säger Gösta Gustavsson (M), som är nämndens ordförande. Men nu blir det mycket bättre ur alla synvinklar.

- Vi var inte helt nöjda till den utformningen. Men nu blir det mycket bättre, fyller Yngve Blomberg i.

SM-guld

Tältplanerna gick dock aldrig så långt att de behandlades i MBR-nämnden i Kinda. Fastighetsägaren byggde istället en fristående paddock vid det tillfället.

Gabriella Mannersson har trots att hon bara är 22 år gammal, ett långvarigt hästintresse.

- Tidigare har vi inte byggt något ridhus på grund av att man inte kan vara säker på framtiden, är detta något som jag kommer att ägna mig åt.

Nu vet hon, Gabriella Mannerson, hon vet att hästarna är det hon vill syssla med. Och dessutom behärskar mycket bra. Hon jobbar just nu med tre egna hästar varav Grande för närvarande är hennes bästa häst.

Tillsammans lyckades ekipaget vinna lag-SM guld i Falsterbo i somras. Gariella Mannersson tävlar för Åby Ridklubb i Norrköping.

- Det var en fantastisk känsla att få gå upp på pallen och det gör jag gärna om.

Tacksam

Hon tävlar i hoppning och säger att det är jätteroligt och viktigt för utbildningen av hästarna, men att verksamheten på hemmaplan, på Tävelstad, är minst lika viktig.

- Jag har tagit ett ordentligt steg i utvecklingen sedan jag började jobba regelbundet med min tränare Siri Svärd.

Det nya ridhuset gör att Gabriella Mannersson slipper det tidsödandet arbetet att lasta hästar och köra till ett ridhus för varje träning, i de fall underlaget är fruset. Det är även en fördel med bra ljus i ett ridhus.

- Det har tagit sina timmar att åka fram och tillbaka till och från träningar, så det ska bli verkligen skönt.

I detta sammanhang betonar Gabriella Mannersson att hon är väldigt tacksam för den hjälp hon själv fått med plats i andra ridhus i grannskapet.

- Av den anledningen vill jag kunna återgälda detta. Alla som är intresserade kommer att få nyttja detta ridhus.

Snygg entré

Även fadern Gustaf Mannersson stryker under detta.

- Det är tänkt att det ska vara en fördel och en glädje för hela bygden, säger han till vår tidning. Och det handlar ju om ett ridhus för träningsändamål, inte för tävlingar.

Byggnationen beräknas vara klar i mitten av mars och det blir ett uppehålla under jul- och nyårshelgerna.

- Jag vill att det ska bli en tjusig entré till Rimforsa söderifrån och vi har ägnat en särskild tanke på att få till en fin arkitektur med rundade fönster och så.

Med en snygg layout, med detaljer som rundade fönster och matchande belysning, kommer det nya ridhuset att bli en ny snygg entré mot Rimforsa söderifrån. Foto: Alf Wesik
Med en snygg layout, med detaljer som rundade fönster och matchande belysning, kommer det nya ridhuset att bli en ny snygg entré mot Rimforsa söderifrån. Foto: Alf Wesik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om