Oförändrat stort miljonminus

Socialförvaltningen i Kinda har dessutom problem med ekonomin. Det framgår klart när kommunstyrelsen behandlade ärendet senast, och där gav nämnden i uppdrag att fixa till situationen.
Nämnden har svarat med omedelbart övertidsstopp, tillfälligt anställningsstopp och inköpsstopp. Förvaltningen med socialchefen Joachim Samnuelsson i spetsen, har dessutom justerat åtgärdsplanen, varsel av personal har helt sonika strukits.

Till vänster ser vi Åtgärdsplanen daterad den 16 september, till höger planen daterad 13 oktober. Första hälften är identiska, men när texten börjar handla om varsel av personal, tio plus sex, totalt 16 personer, för att kompensera underskottet, så är det hela årgärdat.

Till vänster ser vi Åtgärdsplanen daterad den 16 september, till höger planen daterad 13 oktober. Första hälften är identiska, men när texten börjar handla om varsel av personal, tio plus sex, totalt 16 personer, för att kompensera underskottet, så är det hela årgärdat.

Foto:

Kinda2016-11-11 13:00

Kommuner, landsting och kommunalförbund av olika slag ska enligt redovisningslagen upprätta delårsrapporter om hur det ser ut, inte bara årsvis, utan dessutom på delårsbasis. Kinda kommun har valt att göra två sådana delårsredovisningar, dels en för perioden januari till april, dels en som omfattar januari till och med augusti. Den senare pekar på bra siffror för kommunen i stort, bland annat genom ett kraftigt plus för bidrag från migrationsverket.

Men det finns ett rejält undantag, och det är socialnämnden. Utfallet till och med augusti visar minus 7,1 miljoner kronor i förhållande till budget. 2,2 miljoner kronor kommer från IFO, individ- och familjeomsorgen, 1,8 miljoner kronor kommer från ökade personalkostnader inom äldreomsorgen och 2,2 miljoner kronor kommer från en ökad övertidsersättning.

Prognostiserat underskott räknat på hela 2016 pekar på 6 755 000 kronor för socialnämnden.

Kommunstyrelsen gav socialnämnden i uppdrag att upprätta en handlingsplan som gör att nämnden kommer till rätta med situationen. Den ålagda verksamheten ska bedrivas inom de budgetramar som är fastslagna.

Socialförvaltningen har därför tagit fram en åtgärdsplan. Den åtgärdsplan som kommunstyrelsen tidigare har haft att ta ställning till, daterad den 16 september – skiljer sig på vissa viktiga punkter från den åtgärdsplan, daterad 13 oktober, som kommunstyrelsen senast behandlade. Hela första delen av de båda åtgärdsplanerna är identiska och alla belopp är identiska, men följande formulering har justerats;

Åtgärdsplan 2016-09-16: ”Inom individ och familjeomsorgen finns inga möjligheter att återhämta budget. Inom äldreomsorgen är enda utvägen att även där tillskjuta medel, alternativt varsla personal.”

Åtgärdsplan 2016-10-13: ” Inom individ och familjeomsorgen finns inga möjligheter att återhämta budget. Inom äldreomsorgen ligger i dagsläget så nära som möjligt när det gäller bemanningstal så ytterligare effektiviseringar är inte möjliga att genomföra utan negativa konsekvenser för medarbetarna inom äldreomsorgen”.

Hela stycket från åtgärdsplanen 16 oktober om snittlöner inom äldreomsorgen, och att ”-4 000 tkr inom äldreomsorgen behöver förvaltningen varsla motsvarande 10 årsarbetare inom äldreomsorgen”, har helt enkelt strukits bort. Liksom skrivningen; ”Baserat på samma snittlön återstår ytterligare sex årsarbetare för att väga upp IFO:s underskott.”

Den senaste och justerade åtgärdsplan från socialchef Joachim Samuelsson innehåller dessutom skrivningen att nya pengar bör skjutas till, att nämnden återigen ska uppvakta kommunstyrelsen.

Utöver detta infördes omedelbart övertidsstopp, tillfälligt anställningsstopp och inköpsstopp.

Den samlade oppositionen reserverar sig mot såväl åtgärdsplanen från den 16 september som den justerade från 13 oktober. Reservationerna är identiska.

De vill helt enkelt se bättre åtgärdsplaner. De saknar ett mer utvecklat samarbete mellan arbetsmarknads- och integrationsenheten. De vill ha planer för samtliga kommunala enheter, när det gäller personal och intagna. De vill se en situation där personalläget inom äldreomsorgen är under kontroll för resterande del av 2016 och för ingången till 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om