Oklart politiskt läge i Ydre kommun

Efter söndagens kommunval har de borgerliga partierna i Ydre fortsatt egen majoritet. Men det betyder inte per automatik att samarbetet fortsätter.

För närvarande är Sven-Inge Karlsson (C) ordförande i kommunstyrelsen. Hur det blir efter årsskiftet återstår att se. Foto: Josefin Nilsson

För närvarande är Sven-Inge Karlsson (C) ordförande i kommunstyrelsen. Hur det blir efter årsskiftet återstår att se. Foto: Josefin Nilsson

Foto:

Kinda2014-09-17 06:51

Sedan valet 2010 har det varit en borgerlig majoritet i Ydre kommun. Centerpartiet och Moderaterna har styrt kommunen tillsammans med Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Vad som händer framöver återstår att se. Nämnda partier har fortfarande egen majoritet i fullmäktige.

Ingenting är klart
Samtidigt betonar de stora partierna i Ydre kommun - det vill säga Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna - att ingenting är klart.
Det blir de kommande förhandlingarna mellan partierna som blir avgörande för hur Ydre ska styras.

Sossarna störst
För andra valet i rad blev Socialdemokraterna störst i Ydre kommun med 29,5 procent av rösterna.
- Även om vi backade lite är det positivt att vi återigen är det största partiet. Och den här gången är maginalen till centern större, säger S-politikern Jonas Fingalsson.
Han hoppas att Socialdemokraterna ska få en ledande position i kommunen.
- Det är naturligtvis vår ambition. Vi får se vad de kommande förhandlingarna leder till, säger Jonas Fingalsson som först och främst sneglar åt Centerpartiet.
- På lokal nivå är Socialdemokraterna och Centerpartiet väldigt nära varandra i många frågor.
Har ni tröttnat på att vara i opposition?
- Nja, men visst är det lite frustrerande när inte majoriteten tar till vara på våra bra idéer, bara för att de kommer från "fel håll".
Är det aktuellt att Ydre återgår till samstyre?
- Vi är i alla fall inte främmande för den tanken, säger Jonas Fingalsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om