Öknehult är 91-årige Lars Hansons livsverk

Lars Hanson, 91 år driver verksamheten på Öknehult som en pigg ungdom. Med ridläger, vandrarhem och nya aktiviteter bjuder han in gäster till gården, och önskar att även Kindaborna ska värdera den fina gårdens möjligheter.

Lars Hanson och gårdens husmor och allt i allo Mira Bakowska

Lars Hanson och gårdens husmor och allt i allo Mira Bakowska

Foto:

Kinda2017-06-22 15:04

Vid den imponerade brudapellen i matsalen berättade Lars Hansson om sin yrkesbana inom försvaret, bland annat som stallofficer på I4 i Linköping. 

Han har även drivit infanteriets kavalleri infanteristallskola.

Hanson har också varit med och startat de flesta ridskolorna runt Linköping under 1950- och 1960 talet.
– Hästar har jag ägnat mig åt sen jag var sex, sju år, förklarade Hanson.
Under 1969 blev han ägare till gården Öknehult. 

Gården med sina 164 hektar fick snabbt inriktningen av hästar och ridläger, och under glansens dagar mellan 1970- och 1990 talet besökte 500 familjer årligen gården.
– Då hade jag 105 hästar och fyra stycken tolvdagarsläger här, berättade Lars Hanson. Numera är det 42 hästar inom verksamheten. Hästarna är av varierade raser, fast alla är verkligen lugna och trygga, vilket är en självklarhet för att dessa ridläger skall kunna fungera.
– Många av deltagarna är här år efter år, och när de blir äldre så hör de av sig för att själva få bli lärare under lägren.

Mathilda Malmberg är en av dessa tjejer som tillbringat många somrar på Öknehult. Som liten var hon själv en av deltagarna, fast numera är hon ridlärare och instruktör för andra.
– Jag ska arbeta här hela sommaren och för mig så är det ingen sommar utan Öknehult, informerade Malmberg.
Den känslan delade hon med de övriga deltagarna från bland annat Linköping och Stockholm. De var eniga om den härliga atmosfär som råder i Öknehults fina natur med närheten till sjöarna som de njuter av sittande på hästryggen.

Nu är det ju inte bara hästintresserade som man vänder sig till. Numera finns en ökad bredd av aktiviteter på gården.
– Här lämpar det sig mycket bra att komma och genomföra sina kalas, säger Hanson. Vidare har vi ju vandrarhemmet med plats för 32 boende. Vi har också vår arena Öknehult som passar både till fotbollsmatcher och till olika femkamper.

– Vidare har vi ”sjöbastun”, som lämpar sig för grupper på minst 10 personer. Denna kan de intresserade få hyra och njuta av, samtidigt som de kan ta ett hopp ut i Stensjön.
– I Stensjön hyr vi även ut kräftvatten. Här kan de exempelvis få komma under fredagen för att fiska sina kräftor, för att sedan under lördagen ha fest och dans på verandan ut mot vattnet medan solen går ner över Stensjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om