Olagligt slängda sopor i Kisa

Att dumpa hushållssopor vid återvinningsstationerna är faktiskt straffbart. Det understryker Förpackningsinsamlingens regionchef Peter Brunius som i tisdags satte upp skyltar vid alla stationer i Kinda.

Peter Brunius har placerat ut skyltar vid samtliga återvinningsstationer i Kinda. Här utanför Konsum i Kisa.

Peter Brunius har placerat ut skyltar vid samtliga återvinningsstationer i Kinda. Här utanför Konsum i Kisa.

Foto:

Kinda2004-07-15 07:33

Det ser rejält grisigt ut intill Konsums parkering i Kisa. Intill återvinnings- anläggningen har någon/några dumpat hushållsopor. Det är matrester och plastpåsar, ja till och med gamla stekpannor och kalsonger.
Peter Brunius är regionchef för Förpacknings- insamlingen som är ansvarig för återvinnings- stationerna. I tisdags besökte han Kinda för att titta på eländet och sätta upp förbudsskyltar.
- Sådan här nedskräpning är ett brott mot miljöbalken, säger han. Du kan dömas till dagsböter eller upp till högst ett års fängelse.
Brunius understryker att det formellt inte är Förpackningsinsamlingens ansvar att ta hand om hushållssopor. Men i praktiken tvingas man ändå städa upp kring sina återvinningsstationer.

En gång i veckan
I Kinda är det företaget Stena som normalt städar en gång i veckan.
Skulle det vara ostädat däremellan så finns ett telefonnummer dit man kan ringa och säga till.
På återvinningsstationerna tar Förpackningsinsamlingen hand om förpackningar av papper, glas, plast och metall. Dessutom brukar containrar för tidningspapper finnas på samma plats även om det inte ingår i Förpackningsinsamlingens verksamhet. Vid Konsum i Kisa har dessutom Myrorna en container.

Till stationerna
Brunius berättar att man har problem med dumpade sopor på flera håll i Sverige, även om det är ovanligt mycket i Kisa just nu.
Därför åkte han i tisdags runt till alla sju återvinningsstationer i Kinda och satte upp förbudsskyltar mot att slänga hushållssopor.
Till två stationer i Rimforsa, tre i Kisa, en i Björkfors och en i Horn.
- I grunden är ju vår verksamhet till för miljön, betonar Brunius. Vi vill få bort så mycket återvinningsbart material som möjligt ur soporna och minska sopberget.

Fakta

Fotnot:
Materialbolagen Plastkretsen, Returwell, Svensk Kartongåtervinning och Metallkretsen bildades sen producentansvaret införts 1994. Det innebär att producenterna är ansvariga för att samla in och återanvända förpackningar. Förpackningsinsamlingen är ett servicebolag till materialbolagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om