Om Kisa i Kisa

I höst uppmärksammas "Kisa" Magnusson vid två evenemang på Café Columbia. Den 26 oktober invigs en minnesutställning och den 6 november hålls en kulturkväll. Bakom arrangemangen står Ing-Marie Gutman och Gudrid Hansen.

En ung Anna-Karin Magnusson som just kommit in på Calle Flygares teaterskola 1967. Nu ska de gamla klasskamraterna Ing-Marie Gutman och Gudrid Hansen göra en utställning om "Kisa" Magnusson på Café Colombia.

En ung Anna-Karin Magnusson som just kommit in på Calle Flygares teaterskola 1967. Nu ska de gamla klasskamraterna Ing-Marie Gutman och Gudrid Hansen göra en utställning om "Kisa" Magnusson på Café Colombia.

Foto:

Kinda2003-10-07 06:18

Det var den 5 januari som Anna-Karin "Kisa" Magnusson hittades död i trappuppången till sin bostad i Nacka. Hon hade troligen avlidit av en astmachock i det kalla vädret.
När hon avled var Anna-Karin Magnusson mitt uppe i en artistisk comeback. Hon hade återupptagit det gamla samarbetet med gruppen Heta Linjen och hade planerat en serie konserter med storband runt hela Sverige. Under våren var det meningen att hon skulle ge en konsert i Kisa tillsammans med Monica Dominique.

Minnesutställning
Nu blev det inte så för Kisas främsta sångartist genom tiderna. Men minnet lever vidare och den 26 oktober är det dags för en minnesutställning på Café Columbia. Utställningen får namnet "Anna-Karin - tjejen som gav Kisa en röst" och bakom arrangemanget står Anna-Karins syster, Ing-Marie Gutman, och Gudrid Hansen.
- Jag förstod väl inte riktigt då hur stor hon var, säger Ing-Marie. Men nu förstår jag när jag håller på att ställa samman materialet. Vad vi vill lyfta fram är när hon stod på topp. Bildmaterialet är från barndomen och storhetsperioden på 70-talet.

Hektiska år
Jo, för det var minst sagt hektiska år. Från den där amatörtävlingen i Kisa Folkets park 1963 när hon vann med "Våran katt". 1966 var Anna-Karin au pair i "swinging London" och blev säkert inspirerad. 1967 kom hon in på Calle Flygares teaterskola och 1968 kom det stora publika genombrottet i musikalen Hår.
På utställningen visas bilder, tidningsurklipp, affischer med mera. Invigningstalare blir Anna-Karins och Ing-Maries bror, Magnus Magnusson, som kommer ner från Stockholm.

Kulturkväll
Men det blir inte bara en utställning på Café Columbia. Den 6 november hålls en kulturkväll med "Kisa" Magnusson som tema där flera av hennes gamla vänner medverkar.
Från Stockholm kommer Jane Sannemo som var med redan i Hår 1968. De åkte sen tillsammans till Mexico City 1969 för att jobba på nattklubb. En annan bekant från Hår-tiden är musikern Sven-Erik "Pyret" Moberg som också kommer till Kisa. Både Jane och "Pyret" har också turnerat i folkparkerna tillsammans med Ann-Karin.

Ami berättar
En av de verkliga huvudpersonerna under kvällen blir Ami Eklöf-Annell, dansare, musiklärare med mera och på många sätt Anna-Karins mentor och stöd under de tidiga åren.
Ami bodde på den tiden i Kisa och började i början av 60-talet ge pianolektioner till Anna-Karin.
Fast det blev lika mycket att spisa skivor med Billie Holiday och Aretha Franklin har Ami tidigare berättat. Nu kommer hon till Café Columbia och berättar mer.

Sluta cirkeln
Ing-Marie Gutman hoppas att fler gamla bekanta ska dyka upp.
En som troligen kommer både till invigningen av utställningen och till kulturkvällen är Lennart Abrahamsson från Värmland som i många år skötte "Kisa" Magnussons fan club.
Det är mycket jobb för Ing-Marie Gutman att sammanställa alla klipp och gamla bilder men hon är glad att utställningen blir av.
- Det känns också lite som att sammanfatta min relation till min syster. Det är ju bara jag och min bror kvar och det här känns på något vis som att sluta cirkeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om